Διάσημος φωτογράφος αποθεώνει την Ελλάδα!

5-6-2013
















Να αγνοήσουν την κρίση και να έρθουν στην Ελλάδα, το φως της οποίας χαρακτηρίζει "μοναδικό, το πιο τέλειο στον κόσμο" καλεί όλους όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι, ο κορυφαίος Αμερικανός φωτογράφος William Abranowicz (Ουίλιαμ Αμπράνοβιτς), ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού φεστιβάλ "Φωτομετρία". Ο επί 40 χρόνια φωτογράφος μεγάλων ταξιδιωτικών και αρχιτεκτονικών εντύπων και περιοδικών λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "η φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο" και μας εξηγεί πως η δύναμή της "μπορεί και έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία", όπως - επί παραδείγματι - στην περίπτωση του Νόμου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

"Οι Έλληνες φωτογράφοι έχουν καταλάβει τη δύναμη της εικόνας, κάνουν καλή δουλειά και μέσα από τις φωτογραφίες τους, όταν το θέμα της οικονομικής κρίσης κάποια μέρα τελειώσει, θα έχουν καταγράψει την ιστορική του εξέλιξη" τονίζει ο Αμερικανός φωτογράφος. Τη δύναμη της φωτογραφίας χρησιμοποίησε και ο ίδιος, πριν από δύο χρόνια, όταν ήρθε στην Αθήνα για να βγάλει τουριστικές φωτογραφίες γιατί, όπως λέει, ήθελε να στηρίξει την Ελλάδα και να περάσει και τότε το ίδιο μήνυμα: "αγνοήστε την κρίση, ελάτε στην Ελλάδα!". Αφορμή για εκείνο το ταξίδι του στάθηκε το εξώφυλλο ενός περιοδικού, με φωτιές, στην Αθήνα. Δεν είναι φωτορεπόρτερ, μας λέει, αλλά όταν είδε τη φωτογραφία εκείνη στο περιοδικό, σκέφτηκε πρώτα τους Έλληνες φίλους του και ήρθε στην Αθήνα. "Δεν ήταν, όμως, εμφύλιος, όπως έλεγαν τα περιοδικά, η φωτογραφία ήταν μεμονωμένη- είναι μια οικονομική κρίση που θα περάσει" λέει και θυμάται πως, τότε, πολύς κόσμος δεν είχε έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας τέτοιου είδους δημοσιευμάτων.

 Η ελληνική ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός και η ποίηση, συναρπάζουν τον Αμερικανό καλλιτέχνη, καθώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, μία πολύ νέα χώρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Θυμάται ότι, όταν στα 19 του χρόνια, έφτασε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και λίγο αργότερα στην Ελλάδα, "είχε μια τρομερή αίσθηση της Ιστορίας". Στην Ελλάδα, προσθέτει, "γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πνεύμα της ιστορίας και του Πολιτισμού. Το φως στην Ελλάδα είναι μοναδικό το πιο τέλειο στον Κόσμο". Ο William Abranowicz βρίσκει κοινά χαρακτηριστικά στους Έλληνες και τους Ισραηλίτες γιατί, όπως λέει, αν και φαίνονται σκληροί είναι ζεστοί και φιλικοί και σημειώνει πως και ο ίδιος έχει κάνει πολλούς φίλους στην Ελλάδα, με τους οποίους διατηρεί στενές σχέσεις έως σήμερα. Κι αυτό, όπως λέει, επειδή "όταν πιάσεις φιλία με έναν Έλληνα είναι μια παντοτινή φιλία".

 Ο σπουδαίος φωτογράφος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1984. Τότε, έκανε διακοπές με παρέα, μία εβδομάδα, στη Μύκονο και δύο εβδομάδες στην Αθήνα. Αργότερα, μαζί με τη σύζυγό του άρχισε να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Μάλιστα, γνώρισε Έλληνες φωτογράφους και έμαθε για την ιστορία της φωτογραφίας στη χώρα μας. Την Ήπειρο την επισκέφτηκε, όταν ο Νίκος Γκατζογιάννης έγραψε το βιβλίο "Ελένη", γιατί ήθελε να φωτογραφίσει, το πώς έχουν συντηρηθεί τα χωριά. Όταν βγαίνει για να φωτογραφίσει, δεν κοιτάζει τη μέρα, δεν ψάχνει, δεν έχει κάποια ιδέα ή κάποιο φωτογραφικό πλαίσιο στη σκέψη του.

Περπατά και κοιτάζει. Για τον καλλιτέχνη, όπως παραστατικά μας αναφέρει, "η φωτογράφιση, είναι όπως το ψάρεμα - δεν ξέρεις ποτέ τι ψάρι θα πιάσεις". Αν και έχει μεγαλώσει με την μαγεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και την αποτύπωση της εικόνας στο σκοτεινό δωμάτιο, δεν έχει προτιμήσεις στη δουλειά του. Το εάν η φωτογραφία του θα είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, αυτό το αποφασίζει την τελευταία στιγμή. Αφιερωμένα στην Ελλάδα είναι δύο βιβλία του, το "Hellas" και το "Τhe Greek File" κι, όπως μας λέει, έχει κάποιες ιδέες και για δύο νέα βιβλία, ακόμη όμως δεν γνωρίζει αν θα είναι για την Ελλάδα, γιατί δεν ξέρει ποιο θα είναι το θέμα της φωτογραφίας. Η επίσκεψή του στα Ιωάννινα, θα διαρκέσει μία εβδομάδα, καθώς είναι το κεντρικό πρόσωπο, στο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ "Φωτομετρία". Από αύριο έως και τις 30 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση φωτογραφιών του "Τhe Greek File". Πάντως, είτε ταξιδεύει για δουλειά είτε για διακοπές, ο William Abranowicz έχει πάντα στο πρόγραμμά του το να τραβά φωτογραφίες και να αιχμαλωτίζει μοναδικές στιγμές κι εικόνες με τον φακό του. Ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος μας αποχαιρετά με μια συμβουλή: "Πρέπει να προσέχουν οι Έλληνες, να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα".


 ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ William Abranowicz

Σχόλια