ΛΙΒΑΔΕΙΑ:Βοήθεια στο κοινωνικό παντοπωλείο του Ε.Κ. Λιβαδειάς από εργαζόμενους της Γερμανίας

18-6-2013

















 Εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από την πόλη Ντάρμστατ της Γερμανίας επισκέφθηκαν πρόσφατα το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και πρόσφεραν το ποσό των περίπου 5000 ευρώ για την ενίσχυση του κοινωνικού του παντοπωλείου για την δράση του οποίου είχαν ενημερωθεί πριν από περίπου ένα χρόνο. Όπως σημείωσαν η κα Λίσλα Ράτφιτς και οι κύριοι Ράινχαντ Ράικα, και Λέο Σπαν προκειμένoυ να βοηθήσουν το κοινωνικό παντοπωλείο του ΕΚ, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων και συγκέντρωσαν τα χρήματα «υποστηρίζοντας έτσι την αντίσταση του κόσμου στην Ελλάδα ενάντια στο μνημόνιο».


Η αντιπροσωπεία των γερμανών εργαζομένων παραβρέθηκε επίσης και στις εκδηλώσεις στο Δίστομο για τα 69 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μαρτυρικής πόλης όπου και ενημερώθηκαν για πράγματα που όπως σημείωσαν δεν γνώριζαν αρκετά. «Ήρθαμε από τη Γερμανία, τη χώρα της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ είναι Καγκελάριος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Υπουργός Οικονομικών. Μας είπαν ότι ο ελληνικός λαός ζούσε στο παρελθόν πέρα από τις δυνατότητες του και τώρα θα έπρεπε να εξοικονομήσει χρήματα. Μας είπαν ότι πρέπει να δώσουμε τώρα χρήματα για τον ελληνικό λαό. Δεν πιστεύουμε αυτή την προπαγάνδα», είπαν και πρόσθεσαν «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι η αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων στη Γερμανία και για τις χειρότερες κοινωνικές παροχές. Επίσης στη Γερμανία υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για βαθύτερες ερμηνείες». Επίσης επεσήμαναν ότι «και στη Γερμανία τα προβλήματα αυξάνονται για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού» καθώς και ότι «εργαζόμενες και εργαζόμενοι πλήττονται από τις περικοπές» ενώ «οι ώρες εργασίας αυξάνονται, σε πολλούς τομείς οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι ή ακόμα και μειώνονται, τα ενοίκια και η τιμή του ρεύματος αυξάνονται ασταμάτητα». Εκτιμούν δε ότι «αυτό το οποίο σήμερα επιβάλλεται στην Ελλάδα, μπορεί επίσης να θίξει τους Γερμανούς εργαζόμενους, όταν η Γερμανία πληγεί περισσότερο από την κρίση» και ένα από τα συνθήματά τους είναι: «Χτυπάνε τους Έλληνες και εννοούν εμάς».


 Και συνέχισαν: «Για να μπορέσουμε να αντιταχθούμε σε αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στην συναφή πολιτική, χρειαζόμαστε μια διεθνή συνεργασία των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων. Δουλεύουμε σε συνεργασία με την τοπική συνδικαλιστική οργάνωση στο Ντάρμστατ, μια πόλη κοντά στη Φρανκφούρτη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου τα συνδικαλιστικά σωματεία εκ των άνω να οργανώσουν τη διεθνή αλληλεγγύη. Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία κάτωθεν, να δημιουργήσουμε επαφές και να οργανώσουμε τη συνεργασία». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της αλληλεγγύης και αφού ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Ε.Κ. Λιβαδειάς διοργάνωσαν συναυλία και προέβησαν σε ενημερωτική εκστρατεία με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το συγκριμένο ποσό για το κοινωνικό παντοπωλείο. Για την επίσκεψη στο Δίστομο και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις είπαν ότι ήταν ιδιαίτερης σημασίας «Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του πληθυσμού υπό γερμανική κατοχή δεν πρέπει να λησμονηθούν. Αλλά αυτά τα γεγονότα είναι σε πολλούς στη Γερμανία άγνωστα. Και εκείνοι οι οποίοι σήμερα θέλουν να επιβάλλουν τη δικτατορία της λιτότητας στον ελληνικό λαό δεν έχουν φυσικά κανένα ενδιαφέρον να αλλάξουν τα πράγματα. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Γερμανία -ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση- να αναλάβει την ευθύνη που προκύπτει από την ιστορία αμφότερων των χωρών μας. Για εμάς είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε να μην μπορέσουν να επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

Αυτό περιλαμβάνει και τον αγώνα κατά του φασισμού παντού», τόνισαν χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς ο πρόεδρος και βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε τους φίλους ακτιβιστές από την Γερμανία για την βοήθεια που προσέφεραν στο κοινωνικό παντοπωλείο ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε και να προσφέρουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που υποφέρουν. Επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Δίστομο ενημερώθηκαν για τη σφαγή που προκάλεσαν τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα. Τέλος είναι σημαντικό οτι έχουν διαπιστώνουν πως η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα εδώ μπορεί να μεταφερθούν και στη Γερμανία και γι΄ αυτό εξέφρασαν και την ανησυχία τους».

 Πηγή:http://viotianet.gr/

Σχόλια