ΒΟΙΩΤΙΑ:Ενστάσεις και αιχμές με αφορμή τα έργα για τα δίκτυα ακαθάρτων σε Αλίαρτο και Θεσπιές

11-6-2013





















 Προβλήματα έχουν προκύψει με δύο σημαντικά έργα στο δήμο Αλιάρτου, τα «Δίκτυα ακαθάρτων στους οικισμούς Μαυρομματίου και Λεονταρίου – Θεσπιών και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων» προϋπολογισμού 10.789.867,50 ευρώ και «Δίκτυα ακαθάρτων Αλιάρτου» προϋπολογισμού 9.655.500 ευρώ για το οποίο υπήρχε προμελέτη από την περίοδο του πρώην δημάρχου Α. Βίτση. 



Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την στιγμή που η δημοτική αρχή αποφάσισε να τα δημοπρατήσει με μια συγκεκριμένη μέθοδο, με συνδυασμό των «επί μέρους ποσοστών έκπτωσης» και του συστήματος προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή του έργου, ένα σύστημα που από τις 18 Απριλίου 2013 έχει καταργηθεί.


 Πιο απλά πρόκειται για το μικτό σύστημα στο οποίο λαμβάνεται μεν υπόψη η καλύτερη προσφορά των εργολάβων που θέλουν να πάρουν το έργο ποιος δηλαδή θα κάνει την μεγαλύτερη έκπτωση αλλά και η μελέτη η οποία αξιολογείται από επιτροπή.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών δεδομένης της πάγιας θέση του ο ΣΑΤΕ «για αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στα δημόσια έργα» έχει προχωρήσει ήδη «από το Φθινόπωρο του 2011 στην καταγγελία του συστήματος δημοπράτησης δημοσίων έργων με συνδυασμό συστημάτων δημοπράτησης» δηλαδή με το μικτό σύστημα που εφαρμόζει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο δήμος Αλιάρτου. 


Με αυτό το δεδομένο και με την πρόβλεψη του Ν. 4166/2013 (ΦΕΚ 90α/18-4-2013) με την οποία προστίθεται παράγραφος 6α στο ν. 3669/2008 σύμφωνα με την οποία «Δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός του συστήματος προσφοράς μελέτης και κατασκευής…» ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών με έγγραφό του (Αρ. Πρ. 26186) στις 10 Μαΐου προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αλιάρτου το οποίο κοινοποιεί μεταξύ άλλων στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, τον Αν. Προϊστάμενο του Επ.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», την ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς, τον Περιφερειάρχη Στερεάς και τον δήμαρχο Αλιάρτου Γιώργο Ντασιώτη ζητά «Να ακυρωθούν άμεσα οι υπόψη διαγωνισμοί και να επαναδημοπρατηθούν σύννομα».


 Το ίδιο ζητά με άλλο έγγραφο (Αρ. Πρ. 1401) με τους ίδιους παραλήπτες από τις 30 Απριλίου 2013 και η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν επιτρέπεται πλέον «ο συνδυασμός του συστήματος προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή με αυτό των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης».

Όπως αναφέρουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί με το σύστημα του καλύτερου ποσοστού έκπτωσης τα πράγματα είναι απλά, όποιος εργολάβος κάνει την μεγαλύτερη έκπτωση (και κατά συνέπεια εξοικονομούνται χρήματα του λαού) παίρνει και το έργο.

Με το μικτό σύστημα όμως εγκυμονεί ο κίνδυνος να πάρει το έργο ένας εργολάβος ο οποίος έχει προσφέρει την μικρότερη έκπτωση από τους υπόλοιπους, γεγονός που αποκτά μεγάλη σημασία όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα και ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα γεγονός που νιώθουν στο πετσί τους οι αυτοδιοικητικοί αφού τόσο οι ίδιοι όσο και οι ΟΤΑ βλέπουν τα οικονομικά τους να υπόκεινται σε συνεχή συρρίκνωση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επιστολή – καταγγελία από τους πλέον αρμόδιους φορείς δεν μπορεί παρά να εισακουστεί από τον δήμαρχο Αλιάρτου και γραμματέα της ΠΕΔ Στερεάς Γιώργο Ντασιώτη ώστε να επιτευχθούν ταυτόχρονα και οι δύο στόχοι, η υλοποίηση των έργων και η εξοικονόμηση χρημάτων των πολιτών.

 Πηγή:http://viotianet.gr/

Σχόλια