H Commerzbank καταργεί 5.200 θέσεις εργασίας

20-6-2013



















Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Commerzbank, ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να περικόψει 5.200 θέσεις εργασίας... ή περίπου το 12% του εργατικού δυναμικού της, ως το 2016. Η διοίκηση της τράπεζας κατέληξε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους για την περικοπή 3.900 θέσεων εργασίας, πέρα από τις 1.300 περικοπές που είχαν ήδη συμφωνηθεί.


 Στα τέλη Μαρτίου η τράπεζα είχε περίπου 45.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και 9.000 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Η συμφωνία αναμένεται να εξοικονομήσει στην τράπεζα χρήματα που θα μπορούσε να επενδύσει αλλού για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της, δήλωσε ο πρόεδρος της Κόμερτσμπανκ Ούλριχ Ζίμπερ. Αυτό, πρόσθεσε, θα χρηματοδοτήσει 1.000 θέσεις εργασίας. Το συνδικάτο ver.di επέκρινε ωστόσο έντονα την κατάργηση θέσεων εργασίας. "Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων και η οικονομική βιωσιμότητα δεν συμβαδίζουν", σχολίασε η Μπεάτε Μενς, μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, επισήμανε.


 Η Κόμερτσμπανκ είχε "διασωθεί" με χρήματα των φορολογουμένων το 2009 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, που ελέγχει ακόμη το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου. Τον Ιανουάριο, είχε ανακοινώσει σχέδια να περικόψει έως και 6.000 θέσεις απασχόλησης. Η ανακοίνωση της τράπεζας εντείνει την τάση της μείωσης των απασχολουμένων που διατρέχει τον χρηματοοικονομικό τομέα στην Ευρώπη. Τράπεζες όπως η βρετανική Lloyds, η κρατική ολλανδική ABN AMRO και η βρετανική HSBC μειώνουν φέτος το προσωπικό τους καθώς τα περιθώρια κέρδους τους συρρικνώθηκαν μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης. Η Κόμερτσμπανκ ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 94 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 και ενέγραψε ένα προβλεπόμενο κόστος αναδιάρθρωσης 493 εκατ. ευρώ εν σχέσει με τις 4.000 - 6.000 καταργήσεις θέσεων εργασίας που σχεδιάζει. Οι περίπου 3.900 θέσεις θα καταργηθούν στη Γερμανία, ανάμεσά τους 1.800 στη λιανική τραπεζική. Αυτό εντάσσεται στο πιο συνεκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του τομέα αυτού της τράπεζας, που αναμένεται να στοιχίσει περίπου 2 δισεκατ. ευρώ.

 Η τράπεζα απασχολεί περίπου 41.000 στην Γερμανία. Παράλληλα η τράπεζα σχεδιάζει 1.000 προσλήψεις στη θυγατρική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Mittelstandbank. Ακόμη, θα προσφέρει παρκέτα εθελούσιας εξόδου στους υπαλλήλους της. Στη Eurohypo, που ασχολείται με τα ενυπόθηκα δάνεια, δεν προβλέπεται καμία απόλυση ή κατάργηση θέσεων εργασίας. 

Πηγή:http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Σχόλια