Ο χάρτης δράσης με τα σχέδια επέμβασης στην Συρία με την Κύπρο ως ορμητήριο

27-8-2013


















 Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον βρετανικό αλλά και στον υπόλοιπο διεθνή τύπο για χρήση των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου, ως ορμητήριο του βρετανικού στρατού σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Κύπρος και οι βάσεις Ακρωτηρίου εμφανίζονται σε όλους τους χάρτες με τα πιθανά σχέδια δράσης, και μάλιστα κρίνονται κατάλληλες για απογείωση μαχητικών αεροσκαφών, που θα εκτοξεύουν πυραύλους προς το έδαφος της Συρίας.


Το πρώτο θέμα ενδιαφέροντος της Κύπρου είναι η προστασία του συριακού λαού από τα χημικά όπλα και όχι η χρήση των βρετανικών βάσεων, δηλώνει αποκλειστικά στο ΜΕΓΚΑ ο υπουργός εξωτερικών. Και ενώ το διπλωματικό θρίλερ για σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την Κύπρο, και πιο συγκεκριμένα τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, ως ένα από τα πιθανά ορμητήρια του βρετανικού στρατού. Βρετανικά, καθώς και άλλα διεθνή έντυπα μέσα, εμφανίζουν την Κύπρο σε όλους τους χάρτες με τα πιθανά σχέδια δράσης, και επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές, χαρακτηρίζουν τις βάσεις Ακρωτηρίου ως κατάλληλες για απογείωση μαχητικών αεροσκαφών της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, που θα εκτοξεύουν πυραύλους προς το έδαφος της Συρίας. Μάλιστα χαρακτηριστικός είναι ο σχετικός χάρτης που δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail. Όπως ξεκάθαρα δείχνει, από τις Βάσεις Ακρωτηρίου μπορούν να επιχειρούν τα μαχητικά Tornado GR4 της ΡΑΦ, που θα μεταφέρουν πυραύλους τύπου Storm Shadow, μεγάλου βεληνεκούς. Κινούνται με ταχύτητα 530 μιλίων ανά ώρα και διαθέτουν εξειδικευμένο σύστημα πλοήγησης που αυτόματα εντοπίζει και κλειδώνει το στόχο. Άλλοι εκτιμούν ότι οι βάσεις Ακρωτηρίου θα χρησιμοποιηθούν για αεροπορική υποστήριξη.

 Πάντως, η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή για το θέμα με τα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού, με τον υπουργό εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη να δηλώνει αποκλειστικά στο ΜΕΓΚΑ πως πρώτη έγνοια της κυπριακής δημοκρατίας είναι η προστασία του συριακού λαού και όχι η χρήση των βρετανικών βάσεων. -Το πρώτο θέμα του δικού μας ενδιαφέροντος είναι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και δη χημικών όπλων στη γειτονιά μας. Είμαστε φίλοι με το συριακό λαό παραδοσιακά και νιώθουμε ότι δεν μπορεί να παραμείνει απυπεράσπιστος με τη χρήση χημικών όπλων. Εγώ δεν αναμένω ότι οι σημερινές ικανότητες των Ηνωμένων Πολιτειών χρειάζονται χερσαίες βάσεις για οποιεσδήποτε στρατιωτικές εξορμήσεις, αλλά το θέμα θα το παρακολουθούμε από κοντά. -Υπάρχει όμως πιθανότητα με τα όσα λέγονται; -Οι διαβουλεύσεις και οι επαφές είναι γενικότερης φύσεως, γενικότερου ενδιαφέροντος και όχι κυπροκεντρικού ενδιαφέρονος". Επίσημο αίτημα για χρησιμοποίηση των βάσεων δεν έχει υποβληθεί. Πάντως, πολιτικά κόμματα εκφράζουν ανησυχίες για εμπλοκή της Κύπρου σε πιθανή επέμβαση στη Συρία, καλώντας την κυβέρνηση να διατυπώσει ξεκάθαρη θέση.

 Πηγή:cytoday.eu

Σχόλια