Αργήσατε τη φορολογική δήλωση ; Τι προβλέπει η ποινή

27-9-2013

















Στα μαλακά πέφτουν περίπου 30.000 φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τις 2 Σεπτεμβρίου, όπου έληγε η σχετική προθεσμία..
Αν και η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι τιμωρούνται με πρόσθετο φόρο επειδή δεν τους αναγνωρίζεται η αξία των αποδείξεων που δηλώνουν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας προφανώς και τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν με το taxisnet,ετοίμασε διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα και η οποία προβλέπει ηπιότερη ποινή.

 Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία θα προβλέπει τα εξής:

-οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα και μετά την εκκαθάρισή της προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώνουν προσαύξηση 1% για κάθε μήνα μετά η εκπνοή της προθεσμίας Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό με φόρο 1.000 ευρώ και η εκκαθάριση γίνει εντός του Σεπτεμβρίου θα κληθεί να πληρώσει προσαύξηση ύψους 10 ευρώ.
Αν η εκκαθάριση γίνει τον Οκτώβριο θα κληθεί να πληρώσει 20 ευρώ κοκ
-οι φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή δικαιούνται επιστροφής φόρου θα δουν το επιστρεφόμενο ποσό να περιορίζεται κατά 50 ευρώ. Πρόκειται για το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που μετά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης δικαιούται επιστροφής φόρου ύψους 500 ευρώ θα εισπράξει τελικά 450 ευρώ.


Πηγή:Star.gr

Σχόλια