Αναπτυξιακά check-up που εντοπίζουν τον αυτισμό

29-11-2013















 Τα τελευταία χρόνια ο αυτισμός παρουσιάζει μια επιδημιολογική έκρηξη. 1 στα 120 φυσιολογικά παιδιά που θα γεννηθούν μπορεί να ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα.
Όπως τονίζει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, είναι αναγκαίο να εντοπίζονται τα νήπια αυτά έγκαιρα. Μαζί με την επιστημονική ομάδα που ανήκει, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής υγείας παιδιών και έφηβων, εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναπτυξιακών check-up στον χώρο των βρεφικών –παιδικών σταθμών, με στόχο τον εντοπισμό, αυτών των νηπίων, όσο γίνεται πιο έγκαιρα.

Πώς η εργοθεραπεία βοηθά τα παιδιά με αυτισμό

Είναι γνωστό ό,τι οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος αλλά και του αυτισμού εκδηλώνονται από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός νηπίου. Τα έμπειρα μάτια ενός ειδικού μπορούν εύκολα να εντοπίσουν πρώιμα ανησυχητικά σημάδια, ακόμα και από την ηλικία των 16 μηνών. Επίσης, είναι γνωστό ό,τι δεν υπάρχει ακόμα κάποια εργαστηριακή εξέταση ,που να μας επιβεβαιώνει την διαταραχή. Η διάγνωση, στηρίζεται αποκλειστικά σε κλινικά κριτήρια του DSM-V. Είναι σημαντικό ο ειδικός που θα εξετάσει το παιδί να είναι πολύ έμπειρος, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει σωστά όλα τα κλινικά ευρήματα. Να κάνει μια έγκυρη αξιολόγηση της κατάστασης αλλά και της βαρύτητας των συμπτωμάτων', υπογραμμίζει ο κ. Στέλιος Μαντούδης.

Η αμερικανική παιδιατρική ακαδημία συνιστά, το παιδί να αρχίζει θεραπευτική αγωγή ακόμα και σ τις περιπτώσεις. όπου υπάρχει υποψία, για κάποιο από τα χαρακτηριστικά του αυτιστικού φάσματος .Μια από τις πιο βασικές και αποτελεσματικές θεραπείες είναι η εργοθεραπεία. Είναι μια φιλική προς το παιδί θεραπεία, γιατί μέσω του παιχνιδιού το βοηθάει να αρχίσει να κάνει συναισθηματική αλλά και βλεμματική επαφή με τον εργασιοθεραπευτή. Βελτιώνει την συγκέντρωση του παιδιού ,αρχίζει να το οριοθετεί, το βάζει στην διαδικασία να παρακολουθεί το περιβάλλον γύρω του, να παρακολουθεί τους ανθρώπους και το κινητοποιεί να εκτελεί εντολές, όλο και πιο συχνά.

Τέλος ο κ.Στέλιος Μαντούδης επισημαίνει ό,τι 'είναι σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν έμπειρους θεραπευτές και αναπτυξιακά κέντρα που έχουν εμπειρία πάνω στον αυτισμό και στις αυτιστικές διαταραχές .Η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της διαταραχής. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της παρέμβασης θα είναι σημαντικά για την βαρύτητα της διαταραχής και την εξέλιξη της.

Η θεραπευτική παρέμβαση στο σπίτι είναι πιο απαιτητική . Αυτό που συμβαίνει όμως στην πράξη είναι ό,τι οι έμπειροι και καλοί θεραπευτές σπάνια πάνε να κάνουν θεραπεία κατ οίκον. Η θεραπεία τις περισσότερες φόρες δεν πρέπει να ξεπέρνα τις 3 φόρες την εβδομάδα. Το παιδί πρέπει να έχει την δυνατότητα να αφομοιώνει και να επεξεργάζεται και μόνο του τις θεραπευτικές δραστηριότητες που μαθαίνει στην εργοθεραπεία'.

Στο 210-7488269, οι γονείς μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τα θεραπευτικά προγράμματα, τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται, αλλά και τη συμβουλευτική σε γονείς. Επίσης, αν θέλουν μπορούν να θέσουν και ερωτήσεις που αφορούν στην δική τους περίπτωση ,στην Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιών και Έφηβων.

Ο Στέλιος Μαντούδης είναι Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής και Επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.. Είναι Δημιουργός της Ανιχνευτικής Δοκιμασίας Σχολικής Ετοιμότητας Α΄ ΤΕΣΤ, το οποίο βραβεύτηκε από την Ελληνική Παιδιατρική. Τέλος, παραδίδει εκπαιδευτικά μαθήματα σε ειδικευόμενους παιδίατρους στον τομέα της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής.

 Πηγή:iatronet.gr

Σχόλια