Χάκερ έκλεψαν στοιχεία από 40 εκατ. κάρτες!

22-12-2013



















 Εκτεταμένη κλοπή προσωπικών δεδομένων, που σχετίζονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες περίπου 40 εκατομμυρίων χρηστών, ανέφερε η αλυσίδα καταστημάτων λιανεμπορίου Target, στις ΗΠΑ. Ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος του κλάδου στις ΗΠΑ ανέφερε ότι χάκερ έκλεψαν τα δεδομένα των χρηστών, που επισκέφθηκαν τα καταστήματά του από τις 27 Νοεμβρίου, την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, έως τις 15 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη κλοπή –καθ’ οδόν προς το αποκορύφωμα της εορταστικής περιόδου για τις ΗΠΑ– θεωρείται πρωτοφανής με κριτήριο την ταχύτητα της παράνομης αφαίρεσης εκατομμυρίων δεδομένων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο όμιλος της Target ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ώστε να θωρακιστεί από ανάλογες ηλεκτρονικές επιθέσεις στο μέλλον. Αναλυτές του κλάδου του λιανικού εμπορίου και εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η επίθεση, την οποία υπέστη η Target, δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη χρονική στιγμή για την εταιρεία. «Οι περισσότερες από τις επιθέσεις των χάκερ ουσιαστικά μεταφράζονται σε μεγάλο κόστος για όσους είναι επιχειρηματίες», παρατηρεί ο Μαρκ Ρας, πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

«Εντούτοις, όταν εξαπολύεται μία επίθεση με στόχο έναν συγκεκριμένο όμιλο λιανεμπορίου στην περίοδο υψηλής αγοραστικής κίνησης των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση, επειδή πλήττει την αξιοπιστία του». Η πιο εκτεταμένη κλοπή δεδομένων συνέβη το 2007 και αφορούσε περισσότερες από 90 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες σε διάστημα 18 μηνών στις ΗΠΑ.

Πηγή:Bloomberg, Reuters

Σχόλια