Βερολίνο: Κλείνει το ευρωπαϊκό ελληνογερμανικό σχολείο

28-1-2014
















Οι 100 περίπου μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μπορούν να παραμείνουν έως την έκτη τάξη - Έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στην περιοχή και οι τάξεις του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου στο Όμηρος είναι αναγκαίες για τους μαθητές που επισκέπτονται τα «κανονικά» γερμανικά τμήματα Ενώ οι Έλληνες μετανάστες πληθαίνουν, το υπουργείο Παιδείας του Βερολίνου αποφάσισε να κλείσει το δημόσιο ευρωπαϊκό ελληνογερμανικό σχολείο που στεγάζεται στο κτήριο «Όμηρος».

Για την εν λόγω εξέλιξη ενημερώθηκαν οι γονείς, του ελληνογερμανικού τμήματος στο σχολείο «Όμηρος», τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιστολή από την αρμόδια για την εκπαίδευση υπηρεσία του Βερολίνου ότι οι 100 περίπου μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μπορούν να παραμείνουν ώς την έκτη τάξη, αλλά δεν πρόκειται να γίνονται πλέον δεκτοί νέοι μαθητές. Οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν μελλοντικά τα παιδιά τους στο άλλο ελληνογερμανικό ευρωπαϊκό σχολείο, το «Αθηνά».

Αιτιολογώντας την επιλογή τους, οι αρμόδιοι υποστήριζαν ότι η συγκέντρωση των μαθητών σε ένα σημείο θα είναι προς όφελος του ελληνικού στοιχείου της πόλης. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η πραγματική αιτία ήταν άλλη: Επειδή έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στην περιοχή, οι τάξεις του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου στο Όμηρος είναι αναγκαίες για τους μαθητές που επισκέπτονται τα «κανονικά» γερμανικά τμήματα.

Τη διάσωση του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου στο Όμηρος δεν στηρίζουν πάντως μόνο οι δάσκαλοι και οι γονείς του «κανονικού» γερμανικού τμήματος του σχολείου, αλλά και πάνω από 2.500 άτομα που έχουν υπογράψει τη σχετική διαμαρτυρία.

Όπως υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, με το κλείσιμο του ελληνογερμανικού τμήματος στο Όμηρος όχι μόνο θα χαθεί το μοναδικό ευρωπαϊκό σχολείο της περιοχής, αλλά θα υπάρξουν και πρακτικές συνέπειες για τις οικογένειες που θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά και οι οποίες είναι αναγκασμένες να μετακομίσουν.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια