Τι να περιμένουμε πλέον για τον Σουμάχερ;

28-1-2014


















Ενώ ο Michael Schumacher βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε καταστολή μετά το ατύχημα του κάνοντας σκι, το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ εξακολουθεί αν τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την κατάσταση του. Ποια είναι όμως τα ενδεχόμενα;

Η απάντηση έρχεται από τον Gary Hartstein, πρώην γιατρό της F1, που όλη αυτή την περίοδο της ατελείωτης και επικίνδυνης πολλές φορές φημολογίας, παρέθετε ιατρικά εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με όσα μπορεί να ισχύουν στην περίπτωση του άτυχου Γερμανού. Το συγκεκριμένο λοιπόν κείμενο γράφτηκε ως απάντηση στη φημολογία πως οι γιατροί επεδίωξαν ανεπιτυχώς να βγάλουν τον Schumacher από την καταστολή.

Ο Hartstein αναφέρει:

«Τα παραπλανητικά δημοσιεύματα με “ανάγκασαν” να διευκρινίσω κάποια πράγματα, υπενθυμίζοντας πως δεν έχω δει τον Michael από κοντά, ούτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων του, ούτε έχω μιλήσει με τους θεράποντες ιατρούς. Βασίζω τις απόψεις μου σε όσα ειπώθηκαν από το ιατρικό επιτελείο, όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν αλλά και στην εμπειρία μου από παρόμοιους τραυματισμούς.

Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα με τον Michael; Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Michael παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αφ’ ενός γιατί λογικά ακόμα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και αφ’ ετέρου γιατί αν βγει από την εντατική, θα ήταν ένα νέο που σίγουρα θα το ανακοίνωναν. Αν ακόμα έχει αναπνευστήρα, το πιθανότερο είναι να του έχουν κάνει τραχειοτομή. Αυτή διευκολύνει τον ασθενή και αποτρέπει ζημιά στις φωνητικές χορδές!

Ένας τομέας που θέλω να σταθώ, αφορά στο “τεχνητό κώμα”. Θα έχετε προσέξει πως είναι ένας όρος τον οποίο απεχθάνομαι. Μπερδεύει και δεν δίνει κάποια χρήσιμη πληροφορία. Ο Michael είναι σε καταστολή, αρχικά σε πολύ βαθιά καταστολή ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκεφαλικό φλοιό (σ.σ. το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που καθορίζει τη πνευματική λειτουργία). Αυτό έγινε για να μπορέσουν να διαχειριστούν τα υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα ενδοκρανιακής πίεσης (ICP).

Τώρα που έχει περάσει ο πλέον οξεία φάση του τερματισμού, η ενδοκρανιακή πίεση δεν πρέπει να αποτελεί πια πονοκέφαλο. Το πρήξιμο και οι μώλωπες πρέπει να έχουν απορροφηθεί. Αυτό σημαίνει πως είναι σχεδόν σίγουρο πως μειώνεται σταδιακά η ποσότητα των αναισθητικών που του χορηγούνται ώστε να παραμένει σε καταστολή. Μη ξεχνάτε πως η ύπαρξη ενός σωλήνα στην τραχεία, αποτελεί επίπονο ερέθισμα. Απαιτείται λοιπόν η διατήρηση της καταστολής, ώστε να επιτρέπει στον ασθενή να αντέξει τον σωλήνα και να συνεχίζεται έτσι η μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή. Εφόσον λοιπόν ισχύουν τα παραπάνω, η “αφύπνιση” του Michael θα γίνει με πολύ αργά και σταθερά βήματα, ώστε κάποια στιγμή να αφαιρεθεί ο αναπνευστήρας και να μπορεί να υπάρξει νευρολογική αξιολόγηση.

Αν φτάσουμε εκεί, σε σημείο που τα επίπεδα νάρκωσης μειωθούν και ο Michael μπορεί να αναπνεύσει μόνος του, θα είναι καλό νέο. Θα επιτρέπει να γίνουν νευρολογικές αξιολογήσεις και θα μπορούμε να ηρεμήσουμε και να δούμε πως θα κυλήσουν οι επόμενες μερικές εβδομάδες. Όμως και πάλι, θα είναι αδύνατο να υπάρξει κάποια πρόγνωση. Η όποια πρόοδος θα συνεχίζεται με άγνωστους ρυθμούς και θα σταματήσει σε άγνωστο επίπεδο δυνατότητας λειτουργιών από πλευράς Schumacher.

Ένα άλλο σενάριο, είναι να έχει σταματήσει η νάρκωση, ο Michael να αντέχει τον σωλήνα αλλά είτε να μην αναπνέει επαρκώς, είτε να μη δείχνει σημάδια αφύπνισης. Καταλαβαίνετε πως το να αντέχεις τον σωλήνα στην τραχεία ή το να μη μπορείς να αναπνεύσεις επαρκώς, χωρίς να βρίσκεσαι σε καταστολή, δείχνει σημαντικά προβλήματα στα βαθύτερα επίπεδα του εγκεφάλου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι το χειρότερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε μετά από τέσσερις εβδομάδες σε καταστολή, καθώς υποδηλώνει πως οι πιθανότητες να μην γίνει ποτέ αυτός που ήταν.

Μερικές διευκρινήσεις για τις λέξεις “κρίσιμη” και “σταθερή” που χρησιμοποιούνται συχνά. Καμία εκ των δύο δεν καθορίζεται επακριβώς. Κρίσιμη σημαίνει… πως υπάρχει άμεση απειλή της ζωής τους ασθενή ή κάποιου ζωτικού του οργάνου. Σταθερή σημαίνει πως απλά δεν αλλάζει και πως συνήθως διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο Michael λοιπόν, δεν είναι πια σε κρίσιμη κατάσταση αλλά είναι σε σταθερή.

Πάμε και στα δύσκολα. Τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον του Michael Schumacher; Όσα ξέρουμε με σιγουριά για τον τραυματισμό του, προέρχονται από τις συνεντεύξεις Τύπου της ιατρικής ομάδας. Αφού ανέλυσαν την πρώτη επέμβαση που έγινε για την εκκένωση του αιματώματος στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου και τη δεύτερη επέμβαση που έγινε για το ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα στην αριστερή του πλευρά, οι γιατροί αποκάλυψαν και κάτι πολύ σημαντικό. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε από πως δεν αφαιρέθηκαν όλα τα αιματώματα, πως ο Michael είχε πολλά στον εγκέφαλο του, στα αριστερά, στα δεξιά αλλά και στη μέση. Γαμώτο. Εκεί, στη μέση, είναι που συμβαίνουν όλα τα σημαντικά πράγματα: συνείδηση, διέγερση, έλεγχος πίεσης του αίματος, αναπνοή, κατάποση κ.α. Αριστερά… συνήθως αριστερά είναι η ομιλία.
Συνειδητά ή όχι, ο νευροχειρουργός αποκάλυψε πως μάλλον έχουμε να κάνουμε με καταστροφική νευρολογική εικόνα. Επιτρέψτε μου να πω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο (ή μιλώντας ειλικρινά, σχεδόν αδύνατο), να δούμε ξανά τον Michael που ξέραμε πριν το ατύχημα. Και μόνο αν βρεθεί ξανά σε θέση να περπατήσει, να τραφεί μόνος του, να ντύνεται μόνος του και διατηρεί γνώριμα στοιχεία της προ του ατυχήματος προσωπικότητάς του, θα είναι ένας μεγάλος θρίαμβος της ανθρώπινης ανθεκτικότητας αλλά και της σύγχρονης ιατρικής φροντίδας στον τομέα της νευρολογίας. Αν η ανάρρωση του φτάσει τόσο μακριά (πράγμα μάλλον απίθανο αλλά στατιστικά ακόμα εφικτό), το ερώτημα θα είναι σε πιο βαθμό θα έχει ανώτερες λειτουργίες, όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η δυνατότητα να διαβάζει κτλ.

Θέλω να τονίζω πως εύχομαι να αποδειχθεί πως κάνω λάθος για όλα αυτά!

Ένα άλλο σενάριο, θέλει τον Schumacher να παραμένει σε διαρκές κώμα. Ως κώμα ορίζουμε την κατάσταση όπου ο ασθενής δεν έχει αντίληψη όσων συμβαίνουν γύρω του, δεν μπορεί να ξυπνήσει με ερεθίσματα ή να έχει επαφή με το περιβάλλον. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν προφανώς καταστροφικό. Είναι όμως πολύ πιθανό βάσει όσων ξέρουμε για τον τραυματισμό του Michael – την πτώση, τα αιματώματα αλλά και τη μακρά περίοδο με αυξημένη εγκεφαλική πίεση. Είναι συχνό φαινόμενο ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, να ξυπνούν, να ανοίγουν τα μάτια, να έχουν ακόμα και κύκλους ύπνου-αφύπνισης, χωρίς όμως να έχουν επαφή με το περιβάλλον ή σημάδια δυνατότητας σκέψης, ομιλίας κτλ. Αυτό είναι που λέμε “κατάσταση φυτού”. Μετά τις τέσσερις εβδομάδες από τον τραυματισμό, λέμε πως ο ασθενής είναι σταθερά σε φυτική κατάσταση, αν περάσει ένας χρόνος, έχουμε τη μόνιμη φυτική κατάσταση. Περίπου το 50% των ασθενών που περνούν ένα μήνα σε καταστολή, συνέρχονται αλλά συχνά με σημαντικά νευρολογικά προβλήματα. Αν ο ασθενής παραμείνει “φυτό” για έξι μήνες, το ποσοστό πέφτει στο 20% και πλέον με σημαντική αναπηρία. Οι περιπτώσεις αφύπνισης μετά τον ένα χρόνο, είναι σπάνιες και συνήθως όποτε συμβαίνουν, συνοδεύονται από τεράστια μεταβολή της δυνατότητας λειτουργιών.

Πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν “επιστρέψει”, αφορούσαν επαφή με το περιβάλλον, συνειδητές κινήσεις, υπακοή σε απλές εντολές, κατανοητή αν και περιορισμένη δυνατότητα ομιλίας. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχει ουσιαστική ανάρρωση αν ο Schumacher δεν μπει σε σταθερή κατάσταση φυτού. Αν και οι πιθανότητες, ακόμα κι έτσι, θα είναι απογοητευτικά λίγες.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι ανησυχίας. Όμως κανένας λόγος να χάσουμε την ελπίδα. Όλοι όσοι έχουν αντιμετωπίσει περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι, έχουν δει ασθενείς να αναρρώνουν σε αποδεκτό βαθμό, ακόμα και ενάντια στις προγνώσεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε, να προσευχόμαστε και να στηρίζουμε τον Michael και τους αγαπημένους του».

Ο Gary Hartstein ξεκίνησε την εμπλοκή του με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό το 1990, από το 1997 έως το 2004 ήταν βοηθός του εξαιρετικού Sid Watkins, μέχρι το 2007 ήταν αυτός επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου ενώ από το 2008 έως το 2012 είχε το ρόλο του συντονιστή διάσωσης στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα εργάζεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιέγης, στο Βέλγιο.

Πηγή:newsauto.gr

Σχόλια