Πέντε "αθώα" συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

27-1-2014

















 Πίσω από ένα φαινομενικά αθώο σύμπτωμα μπορεί να κρύβεται μια σοβαρή ασθένεια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι... μερικές παθήσεις «χτυπούν» συγχρονισμένα κι έτσι συμβουλεύουν να μην αγνοούμε τα σημάδια.


Πολλοί ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν ταυτόχρονα δύο φαινομενικά άσχετες ασθένειες. Η μία από αυτές είναι συνήθως σοβαρότερη και οι γιατροί την αποκαλούν «σκιώδη νόσο». Ένας από τους συχνότερους συνδυασμούς είναι η ημικρανία και η καρδιοπάθεια. Δείτε ποιοι είναι οι επικίνδυνοι συνδυασμοί που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητοι.


1. Ημικρανία – Έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Οι συχνές ημικρανίες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από διαταραχές στην όραση και την ακοή, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, με αποτέλεσμα το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Το «κλειδί» βρίσκεται στη συχνότητα, καθώς οι σπάνιες ημικρανίες (λιγότερο από μία φορά το μήνα) αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50% σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Εάν η ημικρανία εκδηλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.


2. Ενδομητρίωση – Μελάνωμα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και είχε διάρκεια 12 ολόκληρα χρόνια έδειξε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν πώς συνδέεται η ενδομητρίωση με αυτήν την επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως κάποια γονιδιακή διαταραχή πυροδοτεί και τις δύο ασθένειες.


3. Υπέρταση – Διαβήτης

Οι δύο παθήσεις εκδηλώνονται πολύ συχνά συνδυαστικά, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο, ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η χρόνια υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, ασχέτως του Δείκτη Μάζας Σώματος.


4. Ψωρίαση – Έμφραγμα

Η ψωρίαση, μια αυτοάνοση δερματική πάθηση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται αναλογικά με τη σοβαρότητα της δερματικής πάθησης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού που πυροδοτεί την ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει τη φλεγμονή των αρτηριών και το επακόλουθο έμφραγμα.


5. Μεταβολικές διαταραχές – Πέτρες στα νεφρά

Το υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τα πολλά τριγλυκερίδια στο αίμα, η χαμηλή HDL («καλή χοληστερόλη»), η υπέρταση και η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη αποτελούν τις βασικές ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου. Οι πιθανότητες να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά αυξάνονται κατά 54% εάν ο ασθενής εκδηλώνει οποιαδήποτε δύο από τα παραπάνω συμπτώματα, ενώ οι πιθανότητες εκτοξεύονται στο 70% εάν εμφανίζονται τρία από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πηγή:onmed.gr

Σχόλια