Έξτρα φόρος σε όσους δεν κάνουν δήλωση

21-2-2014

















 Κοστούμι εκτιμώμενων φόρων θα αρχίσει να ράβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσους φορολογούμενους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις.
Θα υπολογίζει κατ' εκτίμηση τον οφειλόμενο φόρο και θα στέλνει το ραβασάκι μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Ο μοναδικός τρόπος για να ακυρώσει ο φορολογούμενος τον κατ' εκτίμηση φόρο θα είναι να υποβάλει τη δήλωση. Μάλιστα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη χθες στη Βουλή, ο φόρος αυτός θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τον κανονικό προκειμένου να αναγκαστεί ο φορολογούμενος, προφανώς σε κατάσταση σοκ, την επόμενη ημέρα από την ειδοποίηση του εκτιμώμενου φόρου να κάνει δήλωση. Όσο καθυστερεί θα είναι εις βάρος του, καθώς σε έναν εικονικό φόρο θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν πληρωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης. Το σοκ είναι προφανές και μάλλον δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να μην υποβάλει τις οφειλόμενες δηλώσεις. Αλλωστε, από τις αρχές του έτους έχει αποσυνδεθεί η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή του φόρου και σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για κανέναν να μην υποβάλλει στην ώρα τους τις δηλώσεις».

Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προχωρά σε κατ' εκτίμηση βεβαίωση φόρων προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού και τώρα η ΓΓΔΕ προετοιμάζεται για την ενεργοποίηση της διάταξης.

Η πρεμιέρα του νέου μέτρου δεν αποκλείεται να γίνει με τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν υπέβαλαν χθες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιανουάριο και είναι παράλληλα αντιμέτωποι με τα νέα αλλά άγνωστα στην τελική τους μορφή πρόστιμα.

Για πρώτη φορά, ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να βεβαιώσει πρόστιμα για βεβαιωμένες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Ο νόμος που όριζε τα γνωστά πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ δεν ενεργοποιήθηκε πρακτικά ποτέ, καθώς δεν εκδόθηκε η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, ενώ τα νέα μειωμένα πρόστιμα δεν έχουν καν λάβει ακόμα μορφή νομοσχεδίου προκειμένου να ψηφιστούν, να εκδοθεί η απαραίτητη εγκύκλιος και να εφαρμοστούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η φορολογική διοίκηση βρίσκεται σε ένα «κενό προστίμων». Μπορεί να βεβαιώνει παραβάσεις, αλλά όχι και πρόστιμα.

Παράλληλα με τις αλλαγές στα φοροπρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μελετά και μια μεταβατική περίοδο για την πλήρη ενεργοποίηση των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συγκεντρωτικές να υποβάλλονται για φέτος ανά τρίμηνο και από το 2015 να ενεργοποιηθεί η μηνιαία υποβολή. Ηδη άλλωστε ο κ. Θεοχάρης έχει ανακοινώσει ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μπορούν να υποβληθούν τον Απρίλιο.

Πηγή:seleo.gr

Σχόλια