Αφιέρωμα της FIBA στον Νίκο Γκάλη

20-2-2014












 Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον «γκάνγκστερ» με ειδική αναφορά στα «όργιά» του στο Μουντομπάσκετ του 1986 και το Ευρωμπάσκετ του 1987 Ο Νίκος Γκάλης κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ. Η FIBA φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στα κατορθώματά του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εντυπωσιακή παρουσία του στο Μουντομπάσκετ του 1986 και το Ευρωμπάσκετ του 1987.

«Ένας γκαρντ ύψους 1,83μ., ο Νίκος Γκάλης υπήρξε ένας από τους πιο εκρηκτικούς σκόρερ που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της ελληνικής ομάδας και όλοι τον θυμούνται για τον ηγετικό ρόλο του στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987. Είχε αρχίσει με 44 πόντους στα δύο πρώτα παιχνίδια απέναντι σε Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία, αλλά μάλλον η πιο φημισμένη του εμφάνιση ήταν αυτή με τους 40 πόντους απέναντι στη Σοβιετική Ένωση στον τελικό, που αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον για το μπάσκετ στην Ευρώπη και διεθνώς. Είχε 37 πόντους κατά μέσο όρο στο συγκεκριμένο τουρνουά και ήταν ο MVP της διοργάνωσης», αναφέρει το αφιέρωμα.

«Οι φίλοι του μπάσκετ πιθανώς να είχαν προβλέψει αυτές τις εμφανίσεις, καθώς ένα χρόνο πριν στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ο Γκάλης είχε παρουσιάσει απαράμιλλη ικανότητα στο σκοράρισμα. Είχε 33,7 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ ο θρυλικός Όσκαρ Σμιντ ακολούθησε σε απόσταση με 28,1. Ο Γκάλης είχε 53 πόντους στο 110-81 επί του Παναμά στην πρεμιέρα του τουρνουά και 49 στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Κίνα, την ήττα με 112-111. Ο Γκάλης εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA το 2007».

Πηγή: sport-fm.gr

Σχόλια