Το αμερικανικό Πεντάγωνο ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία ρομπότ-δολοφόνων

23-3-2014
















Το μέλλον που ρομπότ με δυνατότητα να σκοτώνουν στο πεδίο της μάχης, δεν είναι τόσο μακρινό όσο αρχικά μπορεί να πιστευόταν.
Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η DARPA (η αμερικανική υπηρεσία προηγμένων αμυντικών προγραμμάτων) ξεκίνησε το περασμένο Δεκέμβριο τις δοκιμές ρομποτικών συστημάτων όπου αρχικά θα έχουν ικανότητες να οδηγούν οχήματα, να χειρίζονται αντικείμενα και έχουν ε4λευθερία κινήσεων.



Αν και τα ρομποτικά συστήματα αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο για να βοηθούν σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών ή να μην εκθέτουν τον άνθρωπο σε κίνδυνο σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, εντούτοις ειδικοί που ασχολούνται με τη ρομποτική δηλώνουν τον προβληματισμό τους αναφορικά ν με τα προγράμματα της DARPAκαι τη δυνατότητα τους να εξελιχθούν σε πολεμικές μηχανές.






Επ αυτού ο ειδικός σε ρομποτικά συστήματα Illah Nourbakhsh προειδοποιεί:

«Ελαν οι ερευνητές δημιουργήσουν ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να οδηγεί ένα αυτοκίνητο, να ανεβαίνει σκάλες, ή να χειρίζεται ένα σφυρί, αυτό σημαίνει ότι το ίδιο ρομπότ θα μπορεί να χειρίζεται ένα με την ίδια ευκολία ένα ΑΚ-47. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο ρομπότ θα μπορεί να χειρίζεται όλα τα συμβατικά οπλικά συστήματα που υπάρχουν εκεί έξω».

Ο συνολικός προβληματισμός σε σχέση με τη σταδιακή μετάβαση από ένα στρατό με ανθρώπους σε ένα στρατό με αυτόνομα ρομπότ, κάτι για το οποίο ο Nourbakhsh θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό είναι ποιος θα έχει την ευθύνη και θα είναι υπόλογος για τις πράξεις του κάθε ρομπότ. Σε μια τέτοια περίπτωση ενέχει ακόμη ο κίνδυνος σε πολεμικές συρράξεις όπου θα πρωταγωνιστούν ρομποτικά συστήματα οι άνθρωποι να γίνουν ακόμη πιο «άνετοι» σε ότι αφορά με την ιδέα της δολοφονίας.

Πηγή:www.defencenet.gr

Σχόλια