Έτσι θα σαρώσουμε το παλιό πολιτκό σκηνικό! Τα κόμματα που αξίζει να υποστηριχθούν



Έχοντας φθάσει πολύ κοντά στις Ευρωεκλογές πληθαίνουν διαρκώς τα ερωτήματα και οι αναζητήσεις των πολιτών για το ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή στις κάλπες.

Μαζί μεγαλώνουν και τα διλήμματα που θέτουν τα κόμματα προσπαθώντας να αυξήσουν τις συσπειρώσεις τους σε ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές υπήρχε υπαρκτό θέμα αποπομπής της χώρας μας από το euro και το μηχανισμό στήριξης, όπως αποδείχθηκε και με τα πρόσφατα δημοσιεύματα των ft, με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έδειχνε ικανό να το διαχειριστεί.

Έτσι η θέση μας ήταν πως έπρεπε να υποστηριχθούν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα , ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση καθενός από μας καθώς και το νέο κόμμα τότε της Δημιουργίας Ξανά , που μόνο το δικό μας site προέβαλε συστηματικά από την ίδρυσή της.

Η άποψη μας δικαιώθηκε σε όλα καθώς αφενός μεν το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ κατέγραψε πλειοψηφία απέναντι στους εμπόρους του λαϊκισμού, που πούλαγαν αντιμνημονιακές κορώνες ,χωρίς κανένα εφικτό και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο , αφετέρου η χώρα γλίτωσε την καταστροφή και κέρδισε χρόνο.

Στην πορεία, ωστόσο φάνηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία αδυνατούν να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, ικανό να κάνει πράξη την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού την οποία θεωρητικά πρεσβεύει.

Συνεχής κυνηγητό του ιδιωτικού τομέα, στα όρια της εξόντωσης, ληστρική επιδρομή στην ακίνητη περιουσία των πολιτών (ακόμη και μικροϊδιοκτητών) , καμία διάθεση δημιουργίας σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης, διορισμοί ανίδεων κομματόσκυλων σε δημόσιους οργανισμούς, αλλεπάλληλα φορολογικά νομοσχέδια, με χιλιάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, μεγαλύτερη γραφειοκρατία, διάλυση των υπηρεσιών υγείας και γενικά μια απογοητευτική διακυβέρνηση.

Οι λίγες επιτυχίες που υπήρξαν, δηλαδή ότι άρχισαν να απολύονται μερικοί επίορκοι, ή ότι έγιναν κάποια ανοίγματα σε ορισμένα κλειστά επαγγέλματα είναι πολύ μικρά βήματα και επετεύχθησαν μετά από επιμονή της τρόικας , απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που επιμένει να βλέπει στο χθες γιατί εκεί γεννήθηκε ,στα πλαίσια του κρατισμού στηρίχθηκε και μεγαλούργησε, έτσι δημιούργησε τους κομματικούς στρατούς και δεν μπορεί να τα βάλει με τον εαυτό του.

Κοινή πεποίθηση πλέον μεγάλης μερίδας του κόσμου, αλλά και ανεξάρτητων πολιτικών παρατηρητών, είναι ότι η χώρα για να μπορέσει να μπει σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σύστημα, με νέα πρόσωπα, νέα κόμματα και νέες αντιλήψεις.

Φυσικά ένα νέο πολιτικό σύστημα δεν γεννιέται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο οι συνθήκες είναι πολύ καλές καθώς ο δικομματισμός έχει καταρρεύσει με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να φθάσει έστω σε διψήφια ποσοστά και τη Νέα Δημοκρατία πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με όλες τις εκλογικές διαδικασίες προ του 2012. Ο νέος δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να στήσουν για να διασώσουν το πολιτικό τους μέλλον με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις θα κινηθεί σε ποσοστά από 40-50%

Έτσι οι Ευρωεκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία των πολιτών να βοηθήσουν με την ψήφο τους στην αναγέννηση του Ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Νέα κόμματα, που κομίζουν ελπίδα υπάρχουν αρκετά. Ακόμα κι αν στην πορεία μας διαψεύσουν κάποια από αυτά ο στρατηγικός στόχος της ανατροπής του σημερινού παλαιοκομματικού συστήματος θα έχει επιτευχθεί.

Κατά τη γνώμη μας σε αυτά τα πλαίσια, στήριξης νέων κομμάτων με φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο οι επιλογές των πολιτών στις κάλπες είναι οι εξής 3: Κοινωνία Αξιών , Γέφυρες και Ποτάμι.

Ας δούμε τα θετικά κάθε επιλογής και τους προβληματισμούς.

Κοινωνία Αξιών

Η Κοινωνία Αξιών είναι ένα κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού με πολύ αξιόλογα στελέχη και με εξαιρετικά δουλεμένο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής Δημήτρης Μπουραντάς θεωρείτε ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής σε θέματα management και ηγεσίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι από το χώρα της αγοράς τόσο στο ευρωψηφοδέλτιο, όσο και στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος.

Οι θέσεις της Κοινωνίας Αξιών για ένα αποδοτικό, αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, και ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας με άξονες τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, τις μεταφορές ,τον πολιτισμό και τον τουρισμό αξίζει να υποστηριχθούν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Θετικά

Έχει ίσως το καλύτερο και πιο δουλεμένο πρόγραμμα σχεδόν σε όλα τα ζητήματα , πολύ αξιόλογα στελέχη και η πολιτική τοποθέτηση στο χώρο του κέντρου με ιδεολογία τον κοινωνικό φιλελευθερισμό απευθύνεται σε ευρύ ακροατήριο.

Αρνητικά

Το αρνητικό με την Κοινωνία Αξιών είναι ότι δεν έχει προβληθεί σχεδόν καθόλου από τα μέσα ενημέρωσης και είναι αμφίβολο το ποσοστό που θα καταγράψει.

Γέφυρες

Οι Γέφυρες αποτελούν το συνασπισμό των κομμάτων Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου και Δράσης , όπου πρόεδρος είναι ο θόδωρος Σκυλακάκης. Οι Γέφυρες εκφράζουν καθαρά το φιλελεύθερο χώρο και προσπαθούν να αντιπροσωπεύσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα την ιδιωτική οικονομία. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να υπάρχει μια τέτοια ισχυρή φωνή στη χώρα μας μήπως επιτέλους ξεκινήσουν να γίνονται βήματα πραγματικού εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας , πέρα από το να μοιράζουν κονδύλια του ΕΣΠΑ σε κομματικούς φίλους οι παλιοί πολιτικοί.

Οι Γέφυρες βρίσκονται πιο κοντά στο όριο του 3%, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Θετικά

Έχει ξεκάθαρες φιλελεύθερες και υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας θέσεις και πολύ αξιόλογα στελέχη. Μπορεί με λίγη προσπάθεια να πιάσει το 3% και να μπει γερά στον πολιτικό χάρτη.

Αρνητικά

Η μονοθεματική καμπάνια και οι πολύ φιλελεύθερες θέσεις σε πολλά ζητήματα.



Το Ποτάμι

Το Ποτάμι είναι μια νέα κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη , ο οποίος την ίδρυσε και με σύμμαχο την αναγνωρισιμότητά του., τη δημοφιλία του καθώς και την προβολή από τα ΜΜΕ φαίνεται να την οδηγεί στην πρώτη εκλογική επιτυχία.

Ψήφος στο Ποτάμι σημαίνει την διάθεση για αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Αν και ο πολιτικός σχηματισμός δείχνει ότι θα κινηθεί στην ευρύτερη κεντροαριστερά , εντούτοις συσπειρώνει κόσμο από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, που διψά για κάτι νέο.

Θετικό: Σίγουρα θα πάει πολύ καλά στις εκλογές με ποσοστά άνω του 5% , ενώ κάποιοι λένε ότι μπορεί να φθάσει και σε διψήφια ποσοστά χτυπώντας ακόμη και την Τρίτη θέση. Η επιτυχία του Ποταμιού θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες νέες προσπάθειες.

Αρνητικά: Είναι μια προσπάθεια που ακόμη δεν έχει πείσει πλήρως ούτε για τις θέσεις και τον πολιτικό της λόγο, αφού δεν φαίνεται να έχει πολιτικό πρόγραμμα. Επίσης η όλη στήριξη από συγκεκριμένα μμε και το επαγγελματικό παρελθόν του Στ.Θεοδωράκη, ο χρόνος που δημιουργήθηκε το κόμμα ξαφνικά, η αποτυχημένη προσπάθεια των 58 κλπ γεννούν πολλές υποψίες

Εκτιμησή μας είναι ότι όλες οι επιλογές που δυνητικά μπορούμε να κάνουμε έχουν τόσο τα θετικά τους στοιχεία όσο και τους προβληματισμούς.

Έχοντας , πάντως , σαν στρατηγικό στόχο να σαρωθεί το παρόν πολιτικό σύστημα, αλλά με κόμματα της λογικής που δημιουργούν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο κι όχι φόβο για χάος στην πατρίδα μας , θεωρούμε ότι οι παραπάνω 3 επιλογές είναι οι καλύτερες , ανάλογα και με την πολιτική κατεύθυνση του καθενός , καθώς το Ποτάμι είναι πιο κεντροαριστερό, η Κοινωνία Αξιών κοινωνικά φιλελεύθερη, ενώ οι Γέφυρες εκφράζουν περισσότερο τον οικονομικό φιλελευθερισμό.

Καλή ψήφο!



 Λόγια Σταράτα

Σχόλια