ΣΟΚ:Η ανατριχιαστική περίπτωση του παιδιού με δέρμα "σαύρας" [photo]

23-6-2014















 Σοκ προκαλεί η εικόνα ενός 5χρονου παιδιού από το Καζακστάν, το οποίο πάσχει από μία πολύ σπάνια ασθένεια που κάνει το δέρμα του να είναι σκληρό, με βαθιές εγκοπές και να έχει υφή δέρματος "σαύρας". Ο μικρός Zhasulan Korganbek πάσχει από την ασθένεια "ιχθύαση". Εκτός από τον κορμό του σώματός του, η συγκεκριμένη ασθένεια επηρεάζει την επιδερμίδα ακόμα και στα αυτιά και το πρόσωπο, ενώ τα συμπτώματα στο σώμα του 5χρονου γίνονται λίγο πιο ήπια όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος ή γενικά αίθριος. Τα τοπικά ΜΜΕ έβαλαν ήδη την ταμπέλα "παιδί-σαύρα" στον άτυχο Zhasulan, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει ψυχολογικά τον 5χρονο που ήδη λέει ότι θα ήθελε να σταματήσουν να τον αποκαλούν έτσι.


Η 26χρονη μητέρα του παιδιού είναι απλά φορέας της ιχθύασης, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για έναν γονιό με αυτή την ασθένεια να την μεταφέρει και στο παιδί του (περίπου 50%). Το γονίδιο της ιχθύασης επηρεάζει τον ρυθμό με τον οποίο αναγεννάται η επιδερμίδα, μια διαδικασία που σε μερικές περιπτώσεις γίνεται πολύ πιο γρήγορα και σε άλλες πολύ πιο αργά από το κανονικό. Σε κάθε περίπτωση, κάνει το δέρμα να συσσωρεύεται και να έχει τραχιά, φλοιώδη υφή.

Δεν υπάρχει θεραπεία πλήρους ίασης για την ιχθύωση, αλλά οι πάσχοντες συνήθως καταφέρνουν να έχουν μια κανονική σε γενικές γραμμές ζωή με ειδική καθημερινή θεραπεία με αλοιφές.
Χάρη στην κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών της χώρας του, καθώς και χάρη σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που τα έσοδα πήγαν για αυτό τον σκοπό, ο 5χρονος θα μπορέσει να μεταβεί στο Ισραήλ για να ακολουθήσει εξειδικευμένη αγωγή για την περίπτωσή του. Ο μικρός Zhasulan έχει ήδη ξεκινήσει θεραπεία εδώ και έναν μήνα σε νοσοκομείο της πόλης Almaty, πρωτεύουσας του Καζακστάν.


Πηγή: onmed.gr

Σχόλια