Έρχεται τον Σεπτέμβριο η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο

22-8-2014


















 Το υβριδικό μοντέλο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου πρόκειται να ωφελήσει με έμμεση ενίσχυση, άνω των 3,3 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια των ελληνικών συστημικών τραπεζών Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών σε φορολογική απαίτηση (tax credit), γεγονός που πρόκειται να ωφελήσει με έμμεση ενίσχυση, άνω των 3,3 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Σκοπός του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είναι να ψηφισθούν λίαν συντόμως οι νέες διατάξεις, ούτως ώστε να συνυπολογισθεί η νομοθετική αλλαγή στα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) του Οκτωβρίου, αίτημα το οποίο ήδη έχει κατατεθεί προς την ΕΚΤ. Το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο επιμελήθηκε και ενίσχυσε έμπειρη ελεγκτική εταιρεία του εξωτερικού, κινείται στην πεπατημένη οδό του «υβριδικού» μοντέλου που ακολούθησαν Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί και επιχειρεί να ενισχύσει το κεφαλαιακό όφελος, δίχως, ταυτόχρονα, να ανέλθει το συνολικό χρέος της χώρας την περίοδο 2014 – 2016.

Η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας, αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, εξαιτίας των τεράστιων ζημιών από το PSI+, έχουν αναγνωρίσει λογιστικά αναβαλλόμενο φόρο, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ. Βάσει των λογιστικών καταστάσεων του α' τριμήνου, η Eurobank έχει αναγνωρίσει αναβαλλόμενο φόρο ύψους 3 δισ., η Alpha και η Πειραιώς από 2,8 δισ. αμφότερες και η Εθνική 2,4 δισ. Μάλιστα, η τελευταία έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει λογιστικά επιπλέον 1,8 δισ. και, από τη μέχρι τώρα τακτική της, διαφαίνεται ότι θα το πράξει σταδιακά στο μέλλον. Εφόσον ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση και η ελληνική κυβέρνηση ακολουθήσει τo μοντέλο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, οι τράπεζες δεν θα χρειασθεί να (απο)μειώνουν κατά 10% ετησίως τον αναβαλλόμενο φόρο που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, πράγμα που σηματοδοτεί ότι τα 11 δισ. ευρώ θα αναγνωρισθούν από τώρα ως εποπτικά κεφάλαια και ο δείκτης Core Tier I θα είναι ισοδύναμος με αυτόν που θα ισχύει με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει ως εποπτικά κεφάλαια στο stress test τα 7,7 δισ. από τα 11 δισ. του αναβαλλόμενου φόρου λόγω της μείωσης του ποσού κατά 10% ετησίως την τριετία 2014-16. Εάν ο αναβαλλόμενος φόρος μετατραπεί σε απαίτηση αλά πορτογαλικά, θα προσμετρήσει στα εποπτικά κεφάλαια και τα 11 δισ. ευρώ.


Πηγή: voria.gr

Σχόλια