Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Η έγκαιρη πρόληψη, η σωστή διατροφή και άσκηση, σώζουν από την σιωπηλή επιδημία.

19-10-2014

 MEDLABNEWS.GR

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr


 Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλο και πιο πολλούς για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού.

Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Γι΄αυτό χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. To 2014 όμως βρίσκει την χώρα μας να παλεύει με συνεχείς περικοπές στην υγεία. Βρίσκει ένα καταχρεωμένο θυριώδη ΕΟΠΠΥ, που για να συνεχίσει να λειτουργεί, κάνει περικοπές στις εξετάσεις, στο φάρμακο και αυξάνει την συμμετοχή των ασφαλισμένων στην δαπάνη της υγείας τους.

Σε αυτή την δίνη της οικονομικής κρίσης με ανεργία και με πολίτες που προσπαθούν να επιβιώσουν, δυστυχώς αυξάνονται οι άνθρωποι, που παραμελούν την υγεία τους. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από μελέτες στην χώρα μας και συγκεκριμένα από πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Συλλόγου Στήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση που αξιολόγησε την εμφάνιση της ασθένειας, τη διάγνωσή της, τις κοινωνικές της επιπτώσεις καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν όπως η διατροφή και η άσκηση. ......................


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια