ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ: "Για νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι"

18-11-2014
















 Ο Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε θέματα σεισμικής δραστηριότητας...


Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για επικείμενο σεισμό και πως η σύσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της άσκησης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν εμφανίζονται τόσο καθυσυχαστικοί. Για νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι

Η σεισμική δόνηση που προκάλεσε αναστάτωση τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας έχει φέρει αναστάτωση και σε μεγάλος μέρος της επιστημονική κοινότητας. Η πλειοψηφία των σεισμολόγων εμφανιστήκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο οι κύριοι Άκης Τσελέντης, Κώστας Παπαζάχος και Ηλίας Τσιάπας εξέφρασαν την άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει τελειώσει και ίσως ο Εγκέλαδος ξαναχτυπήσει. Συγκεκριμένα ο ο ερευνητής σεισμολόγος, Ηλίας Τσιάπας μιλώντας στα parapolitika τόνισε πως «στις 23 Νοεμβρίου αναμένεται ακόμη μία μεγάλη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα, από 5,1 έως και 5,6 Ρίχτερ.

Φυσικά υπάρχουν και πιθανότητες εκτόνωσης γεγονός που θα μάθουμε, όπως και το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί τρεις μέρες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία». Μάλιστα ο κος Τσιάπας, επισήμανε πως «ο επόμενος σεισμός που είναι πιθανό να σημειωθεί στη χώρα είναι λίγες μέρες μετά στις 6 Δεκεμβρίου και να είναι κλίμακας 6,2 Ρίχτερ».

Από την άλλη πλευρά ψύχραιμος αλλά και επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ως προς το αν ο σεισμός που ταρακούνησε και την Αττική τα ξημερώματα ήταν ο κύριος. Οπως δήλωσε το πρωί δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης. Εκτίμησε, δε, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Παράλληλα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.



Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια