Θέση της παράταξης «Η Στερεά σε Νέα Τροχιά» για το θέμα του καταργηθέντος Οργανισμού της Κωπαΐδας και την ανάθεση του αντικειμένου του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

27-11-2014



 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η θέση της παράταξης «Η Στερεά σε Νέα Τροχιά» για το θέμα του καταργηθέντος Οργανισμού της Κωπαΐδας και την ανάθεση του αντικειμένου του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ψηφίστηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η μεταφορά και ανάθεση του επιχειρηματικού αντικειμένου του καταργηθέντος Οργανισμού Κωπαΐδας στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, καθώς και η σχετική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη. Προηγήθηκε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους επικεφαλείς των παρατάξεων και τους περιφερειακούς συμβούλους.

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε τα παρακάτω :

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός Κωπαϊδας νοσεί βαριά και όλοι μας αποδεχόμαστε ότι πρέπει να αλλάξει. Το ζήτημα είναι αν με την επιχειρούμενη παρέμβαση μπορεί να επιβιώσει. Και θα γίνει αυτό όχι όταν αλλάξει ιδιοκτήτη το μαγαζί , αλλά όταν αλλάξει το ίδιο το μαγαζί. Αυτή είναι η ανησυχία μας και με αυτήν πορευθήκαμε προσεγγίζοντας τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα τοποθετηθούμε στη σημερινή πρόταση της Περιφερειακής αρχής .

Δεν θα σταθώ σε προβλήματα τυπικότητας, όπως είναι το οφθαλμοφανέστατο της ανυπαρξίας ως νομικού προσώπου του οργανισμού, αυτή την ώρα που συζητάμε την κατάργησή του .
Θα σταθώ σε αυτά που μας οδήγησαν στη Βουλή να πούμε “παρών” ,όταν ψηφιζόταν η σχετική τροπολογία , που ενσωματώθηκε στο ν. 4305/2014.

Προβλέπεται στη σχετική ρύθμιση ότι η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Κωπαΐδας περιέρχονται (πλην δωρεών και κληροδοτημάτων, που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει) αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Εμείς διαφωνούμε. Να καταγραφούν και να παραμείνουν στον Οργανισμό όλα όσα είναι συνδεδεμένα με την αγροτική λειτουργία αλλά και να παραμείνουν σε κοινόχρηστη λειτουργία όσα έχουν δοθεί για τέτοια χρήση.

Η πρόταση της περιφερειακής αρχής με δύο γραμμές στο τέλος , ασφαλώς για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, μας μιλάει για πάγια θέση διεκδίκησης.Πρέπει να συμπληρωθεί ότι αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους, ώστε να κοπεί κάθε διάθεση για μεταφορά τους στο ΤΑΙΠΕΔ (Αναφορά στα ακίνητα) Προβλέπεται ο διορισμός εκκαθαριστή για να εισπράττει τις πάσης φύσεως απαιτήσεις του καταργούμενου Οργανισμού, που ασφαλώς είναι και οι οφειλές των αγροτών .

Έχετε στοιχεία πόσες είναι αυτές οι οφειλές και πόσους αγρότες αφορούν; Εικάζεται ότι αφορά ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ . Η εμπειρία μου δείχνει ότι οι εκκαθαριστές το μόνο που σκέπτονται είναι πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης . Πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη, μετά την εξατομίκευσή τους ,και για ρύθμιση αυτών των οφειλών με βάση τη δυνατότητα που θα έχουν οι αγρότες να ανταποκριθούν σε τέτοιες υποχρεώσεις.

Εμείς στην αρχική μας τοποθέτηση μιλούσαμε για τη συμμετοχή ταυτόχρονα , στο σχήμα , και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αγροτών . Δεν είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή σας στην εισήγηση γιατί απλά μιλάτε για συνεργασία με τους δήμους μέσω άτυπων επιτροπών. Ερώτημα :Θα δεχτεί η πλειοψηφία ,βάζοντας ένα χρονικό ορίζοντα την υποκατάστασή του από ένα σχήμα που θα συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι Περιφέρεια , δήμοι της περιοχής και συνεργαζόμενοι αγρότες και με προοπτική μάλιστα αυτοδιαχείρισης από τους τελευταίους ;
Υπάρχουν κι άλλα , πολλά ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται από τη πρότασή σας , όπως άμεσων έργων ,νέων συμβάσεων με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΧ, συντήρησης, επενδύσεων και γενικότερα μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων σε ένα χώρο που μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου όχι μόνο της περιοχής αλλά της χώρας μας γενικότερα .

Για όλα αυτά είπαμε το παρών στη Βουλή…αν γίνουν δεκτά τα ζητήματα που αφορούν στα ακίνητα και στη ρύθμιση των οφειλών των αγροτών τότε λέμε ναι με επιφύλαξη.»
Η συνέχεια των τοποθετήσεων και η σχετική σύγκληση απόψεων για τη σημασία του θέματος και την ανάγκη χάραξης μιας κοινής γραμμής, οδήγησαν στη θετική εξέλιξη να υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο μια απόφαση που να περιέχει τρεις προτάσεις που έθεσαν στο Σώμα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης "Η Στερεά σε Νέα Τροχιά".

1. Διεκδικούμε την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού Κωπαΐδας και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

2. Εκπόνηση μελέτης και διαβούλευση για τη δημιουργία ενός νέου Διαχειριστικού Φορέα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας, Δήμων και Αγροτικών Συλλόγων.

3. Τα βεβαιωθέντα χρέη των αγροτών και οι όποιες διαδικασίες εκκαθάρισης και ρύθμισης δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την άρδευση των αγροτών την επόμενη περίοδο.

Οι δύο πρώτες θέσεις εκφράστηκαν και από τους Δημάρχους Λεβαδεών και Αλιάρτου που πήραν το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια