Έλληνας μαθητής βραβεύεται από την Google-Εφηύρε ειδικά γυαλιά που αντικαθιστούν τα μπαστούνια των τυφλών

13-2-2015


















 Μια επαναστατική συσκευή που μπορεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης δημιούργησε ένας μαθητής Λυκείου από την Άρτα! Ο Άγγελος Γκέτσης σχεδίασε και κατασκεύασε ειδικά γυαλιά που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το λευκό μπαστούνι των τυφλών.

Το project του Άγγελου αφορά στην αντικατάσταση του μπαστουνιού με ειδικά γυαλιά. Έτσι, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν με αυτά τα γυαλιά να προειδοποιούνται μέσω δόνησης για πιθανά εμπόδια που υπάρχουν μπροστά τους και να τα αποφεύγουν. Ο Άγγελος αν και ποτέ δεν έχει γνωρίσει κάποιον τυφλό στη ζωή του, θέλει με αυτό το project να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους.

Μάλιστα η εφεύρεση του νεαρού ξεχώρισε σε διεθνή διαγωνισμό της Google κατακτώντας το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο. Ο διαδικτυακός κολοσσός βράβευσε πρόσφατα τον Αρτινό μαθητή σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Google Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών.

Τα ειδικά γυαλιά που κατασκεύασε αναδείχθηκαν το κορυφαίο πρότζεκτ στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού και απέσπασαν το πρώτο βραβείο (local price) στην Ελλάδα. Παράλληλα κατετάγη ανάμεσα στις έξι καλύτερες εργασίες σε όλη την Ευρώπη και στις 32 καλύτερες σε όλο τον κόσμο.

Η εργασία του, όπως προβλέπεται απ' τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα αξιοποιηθεί απ' την Google και φυσικά αναμένονται εξελίξεις υπέρ αυτής. Το όνομα της εφεύρεσης είναι P.E.ACE δηλαδή Portable Evasive Assiasntan CE και συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εντοπίσει εμπόδια στο περιβάλλον ενός τυφλού, ώστε να τον ειδοποιήσει για την ύπαρξή τους.


Πηγή: koutipandoras.gr

Σχόλια