Kόλαση στο Βερολίνο! Η Μέρκελ “αδειάζει” τον Σόιμπλε και αποφασίζει…

20-2-2015

















Το ξερό και κατηγορηματικό “όχι” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, μόλις αυτό κατατέθηκε, δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της Αθήνας...

Μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποστάσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παίρνει ακόμη και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Ελλάδας και μερικές ώρες αφού μίλησε για περισσότερο από μια ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το άδειασμα στον Σόιμπλε δεν έγινε φυσικά από την ίδια τη Μέρκελ. Έγινε, όμως, τεχνηέντως, από την εκπρόσωπό της. Η Κριστιάνε Βιρτς χαρακτήρισε μεν το αίτημα της Ελλάδας «μη επαρκές ακόμη» αλλά δεν το απέρριψε όπως ο Σόιμπλε. Αντίθετα, το χαρακτήρισε «σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις», αφήνοντας έτσι να διαφανεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα.

«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, το ελληνικό αίτημα δεν είναι ακόμη επαρκές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όμως «θεωρείται ένα σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις».

Και αφού τον άδειασε, η Βιρτς έσπευσε να δηλώσει πως η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως κάνει μια «εξαιρετική δουλειά σ’ αυτή την κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

Μετά, όμως, άδειασε ξανά τον υπουργό Οικονομικών, στέλνοντας ένα σαφώς συμφιλιωτικό μήνυμα στην Αθήνα: «Η επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) αποτελεί μια καλή ένδειξη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε», είπε.

Η ίδια συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σ’ αυτή τη βάση» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες «θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα».


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια