O Ντράγκι δεν πείθεται από τη συμφωνία και προειδοποιεί! Ξεχάστε τα 1,9 δισ. ευρώ εάν δεν τηρήσετε όλους τους όρους του προγράμματος

25-2-2015


















 Μπορεί η Ελλάδα και οι δανειστές να έχουν συμφωνήσει κατα αρχήν, αλλά στην ουσία αυτός που κρατάει τα κλειδιά για την ασφυξία ή όχι της ελληνικής οικονομίας είναι ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος όμως φαίνεται ιδιαίτερα επιφυλαχτικός.

Και μάλιστα, μία ημέρα μετά τη συμφωνία από την τηλεδιάσκεψη ο κ. Ντράγκι προειδοποιεί την Ελλάδα πως τα κέρδη από τα ομόλογα τα οποία φτάνουν στο ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και στα οποία υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δοθούν εάν η χώρα δεν συμμορφωθεί με το πρόγραμμα.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, η κυβέρνηση θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από τις λιγότερες εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις που φτάνουν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, το γεγονός πως η κυβέρνηση προς το παρόν έχει παγώσει τα πάντα, δείχνει πως ο στόχος για είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι εφικτός και οπότε τα χρήματα από την ΕΚΤ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Ο κ. Ντράγκι μετά από ερωτήσεις ευρωβουλευτών, σημείωσε πως συμφωνεί η ΕΚΤ να μεταφέρει το ισοδύναμο των κερδών από το ευρωσύστημα "στο πορτοφόλι των ομολόγων προς την Ελλάδα, ως ενίσχυση στον προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα".

Μάλιστα, ο κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε πως η ΕΚΤ είναι πανέτοιμη να επαναφέρει το waiver που θα σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πάλι επιλέξιμα. Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα και να μην τα αποδέχεται ως ενέχυρο, επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.


Πηγή:www.newsit.gr

Σχόλια