Η ΛΑΜΟΓΙΑ που έκαναν για μπει το ΟΧΙ πρώτο στο δημοψήφισμα

29-6-2015

















 Η αντιστροφή της σειράς του ΝΑΙ και του ΟΧΙ στο ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα... εγείρει σειρά ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα της αλλά και κατ όρισμένους για την νομιμότητα της.


Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023/2011, «το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμηση του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ ή ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος».

Στην αναφορά του νόμου προηγείται το «ναι» και έπεται το «όχι».

Ωστόσο τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν ανέγνωσε στην Ολομέλεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου οποία προηγήθηκε το ΟΧΙ από το ΝΑΙ «Όσοι απορρίπτουν την πρόταση ψηφίζουν «δεν εγκρίνεται ή ΟΧΙ». Όσοι συμφωνούν ψηφίζουν «εγκρίνεται ή ΝΑΙ» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου και ακολούθησε η ψηφοφορία.

Ουδείς από την αντιπολίτευση μέσα στο κλίμα έντασης που επικρατούσε αντελήφθη ώστε να εγείρει ζήτημα ότι η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της αντιστροφής της σειράς του «ναι» και του «όχι» στο ψηφοδέλτιο.

Ορισμένοι νομικοί κύκλοι θέτουν το ερώτημα αν ο νόμος ισχύει όταν το ερώτημα είναι «ναι ή όχι» και αν η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να αλλάξει τη σειρά εφόσον υπάρχουν ερωτήματα με πιο σύνθετες απαντήσεις.


Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια