Θεοδωράκης - Γεννηματά ζήτησαν από τον Τσίπρα να σκεφτεί το εθνικό συμφέρον

16-6-2015















 «Να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία, που σε έξι μήνες θα μας φέρει στα ίδια» είπε ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής του Ποταμιού - Θεοδωράκης: Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία αν μας κρατά στην Ευρώπη - Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη συνεννόηση

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές, ιδιαίτερα μετά το «ναυάγιο» των Βρυξελλών, ενημέρωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε αρχικά, στις 10 το πρωί, ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ακολούθησε, μία ώρα αργότερα, η κυρία Γεννηματά.

Υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι για τη χώρα. Το κρίσιμο είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος, δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία, που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει δεξιά στο Κούγκι ή αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία. Και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι, αλλά ο πρώτος οδηγεί στην καταστροφή».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κινούνται με τελεσίγραφα, σημειώνοντας ότι έχουν ανάγκη την Ελλάδα, όπως και οι Έλληνες έχουν ανάγκη τη βοήθεια.
«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας, που στενεύουν απειλητικά. Να σκεφτεί την ελληνική κοινωνία που υποφέρει μέσω της συνεχούς αναβολής συμφωνίας, όχι μόνο τα δικά της παιδιά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο, όπως είπε, έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός, «αλλά μάλλον δεν του δίνει την ίδια προτεραιότητα που του δίνω εγώ», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

«Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί, όμως το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ακολουθεί την επιλογή που θα κάνει ο ίδιος και οι 17 βουλευτές θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας και θα έχει την υπογραφή του, αν μας κρατά στην Ευρώπη» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει την πεντασέλιδη πρόταση των εταίρων, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε πως «οι προτάσεις που έρχονται έχουν πολλά προβλήματα», όπως είχαν και οι προηγούμενες, που μας έφεραν και πάλι εδώ, αλλά το θέμα είναι «αν μπορείς να τις βελτιώσεις, να έχεις κάτι καλύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, όπως επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς».

Ο κ. Θεοδωράκης τέλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως «υπάρχουν ακόμα δύο-τρεις κινήσεις να κάνει και ελπίζει να τις κάνουν αποδεκτές οι Ευρωπαίοι φίλοι μας». Εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί «η Ελλάδα δεν πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης, υπάρχουν και τα ατυχήματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.


Συνάντηση με Γεννηματά

«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά την πορεία της χώρας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν τη διαφορετικότητά τους ως προς αυτό. «Και στο θέμα της Ελλάδας νομίζω ότι κρίνεται και το θέμα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

«Είναι μία κρίσιμη ώρα που απαιτεί ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο κόμμα θα συμβάλει στη συνεννόηση» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κυρία Γεννηματά, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει θετική προοπτική για τη χώρα.

Η ίδια τόνισε πως η καθυστέρηση εξεύρεση λύσης κοστίζει και πως ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές θα είναι καταστροφική, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί στην απομόνωση και τη φτωχοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να λάβει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του προκατόχου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να συμβάλει στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.


Είδε και την Μπακογιάννη

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου και τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ» δήλωσε εκείνη, μετά το πέρας της συνάντησης.

Η κυρία Μπακογιάννη έκανε λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, προσθέτοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί με συνεννόηση και εθνική συσπείρωση.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός ο στόχος, εντολή λαού η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.


Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια