Η Γερμανία θέλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά το κούρεμα είναι «εκτός συζήτησης»

16-8-2015
















 Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Γερμανία είναι σε θέση να συζητήσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.
Πιθανοί τρόποι ελάφρυνσης μπορεί να είναι σύμφωνα με τον γερμανό υφυπουργό η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης ή η άμβλυνση των όρων. Ωστόσο το κούρεμα χρέους είναι εκτός συζήτησης όπως ξεκαθάρισε. «Ένα αποκαλούμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όταν παραδίδεις μέρος χρέους, αλλά υπό το σχήμα ελάφρυνσης χρέους μπορεί κανείς επίσης να συζητήσει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, τον ορισμό χρονικών περιόδων χωρίς πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου και μπορούμε να συζητήσουμε γι΄αυτό, πάντοτε το λέγαμε αυτό», δήλωσε ο Γενς Σπαν στο δίκτυο του Deutschlandfunk.

Ο ίδιος υποβάθμισε τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει διάσταση απόψεων στο Βερολίνο για τη συμφωνία και επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή θέση για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία θα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. «Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της, αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει μία καλή συμφωνία. Υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση, μία προθυμία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχει η παραδοχή ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», σημείωσε. Επανέλαβε δε για άλλη μία φορά ότι είναι σημαντική για το Βερολίνο η παραμονή του ΔΝΤ στις συζητήσεις και εξήγησε ότι ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να αντιμετωπισθούν αυτήν την εβδομάδα.

Με δύο τρόπους μπορούμε να εκλάβουμε τις δηλώσεις του Σπαν. Ο ένας είναι η όντως υποτίμηση των πληροφοριών που θέλουν τον Σόιμπλε να προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και ο άλλος να είναι το προμήνυμα ακριβώς αυτής της της εξέλιξης. Για τη Γερμανία μπορεί να είναι σημαντική οποιαδήποτε λεπτομέρεια μπορεί να τορπιλίσει τη συμφωνία. Αρκεί να προσέξουμε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε στην αρχή της διακυβέρνησης ότι απαιτείται πολιτική συμφωνία και οι θεσμοί μιλούσαν για την ανάγκη τεχνικής συμφωνίας, τώρα ξαφνικά ενώ έχει λυθεί το δεύτερο, από την Κομισιόν επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική συμφωνία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια