Οι ανατροπές που φέρνει το Μνημόνιο 3 στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις.

30-9-2015

















 Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Σημαντική αλλαγή επέρχεται σε όσους...
επιθυμούν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και οι εισφορές τους βασίζονταν σε χαμηλές αποδοχές.

Σύμφωνα και με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα.

Το ποσό των κατωτάτων ορίων θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και το ποσό αυτό θα είναι περίπου κατά 90 ευρώ χαμηλότερο.Το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη καθώς από 600 ευρώ κατά μέσον όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ. 450 ημέρες ασφάλισης.

Αυξάνεται η ποινή σε όσους επιλέγουν να στραφούν στην πρόωρη έξοδο, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η εξτρά περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης. Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη θα ανέρχονται στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική σύνταξη.

Ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011 και όχι τις σημερινές ή αυτές που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.Δηλαδή,ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάλληλος έχει λάβει μισθολογική αύξηση μέσω κλιμακίου την τελευταία τετραετία, αυτό δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν.
Με μεικτό τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2010. Μάλιστα οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά και για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μετά την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην προσωρινή σύνταξη.

Από τέσσερις μήνες έως και μία τετραετία θα «παγιδευτούν» στην αγορά εργασίας οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Και σε αυτήν την περίπτωση όσο νεότερος είναι ο υποψήφιος συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση στην ηλικία συνταξιοδότησης. Οι ανατροπές αγγίζουν ασφαλισμένους που είχαν «κατοχυρώσει» δικαίωμα είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με εξαγορά, συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Σε περίπτωση που είχαν πιάσει την 35ετία το 2010 μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 58, αν τη συμπλήρωναν το 2011 θα μπορούσαν να βγουν όποτε είχαν 36 έτη (10.800 ημέρες) και το 58ο έτος, ενώ αν έφταναν την 35ετία το 2012, θα έπρεπε να φτάσουν τα 37 έτη (11.100 ημέρες ασφάλισης) και το 59ο έτος.

Από τρεις μήνες έως δύο χρόνια θα δουν το όριο ηλικίας να αυξάνεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν δυνατότητα εξόδου στο 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον είχαν συμπληρώσει 35ετία (με εξαγορές ή όχι) έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2015.Για τους δημοσίους υπαλλήλους,δεν θα αρκεί μόνο η συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας,αλλά θα απαιτείται σωρευτικά να συντρέχει και το αντίστοιχο όριο ηλικίας.Μέχρι τον Νοέμβριο του 2015,θα έχει πραγματοποιηθεί η ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων,η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών,αλλά και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων,με στόχο να συνταξιοδοτούνται όλοι στα 67 έτη(στα 62 έτη θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργασίας).Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Προβλέπεται ποινή έως και 16% για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Προβλέπεται κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αναστέλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναλάβει δράσεις κατά της αδήλωτης εργασίας προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και να προστατέψει τους εργάτες αλλά και τα έσοδα των από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να προωθήσει μία συνολική αξιολόγηση των υπαρχόντων ρυθμίσεων-συμβάσεων στην αγορά εργασίας. Περικοπές συντάξεων 2,7 δισ. ευρώ σε 18 μήνες.Εξομοίωση εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία (και του ΟΓΑ) με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015. Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται:

«Έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης παρόμοιας με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού (άρθ. 103 του Ν. 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων για τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Περαιτέρω συμβολή στην επανεξέταση που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς και το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας). Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καταρτιστούν σε διαβούλευση με τους θεσμούς. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την περάτωση της επανεξέτασης και, σε κάθε περίπτωση, όχι πριν από τα τέλη του 2015. Κάθε προτεινόμενη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα γίνει μόνο σε συμφωνία με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα και οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης».

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν εξαιρούνται και όσοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις εξόδου με 35, 36, και 37 έτη, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία εξόδου που είναι 58 ή 59 ετών.

Δεν εξαιρούνται επίσης οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ όπου και εδώ το όριο ηλικίας των 60 ετών για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και τα όρια εξόδου των 58 και 59 ετών που ισχύουν για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ για σύνταξη με 35, 36 και 37 έτη.Οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν τους εργαζόμενους που ασφαλίστηκαν μέχρι 31/12/1992 και ως τις 31/12/2012 είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο κατά περίπτωση χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση, (15, 20, 25, 35 έτη) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

Αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια