ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ανακοίνωση για τα σχολεία

28-9-2015


 TΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ



Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση στα σχολεία των Δήμων Θήβας και Τανάγρας παραμένει απαράδεκτη. Σε επίπεδο νομού Βοιωτίας, παραμένουν κενές ενενήντα έξι (96) θέσεις δασκάλων, εξήντα εννέα (69) θέσεις άλλων ειδικοτήτων του Δημοτικού και σαράντα πέντε (45) θέσεις νηπιαγωγών.

Το Ειδικό Σχολείο Θήβας δεν έχει ανοίξει ακόμη, τα νηπιαγωγεία Αγίου Θωμά, Ασωπίας, Πύλης, Σκούρτων, Τανάγρας και αεροδρομίου Τανάγρας το ίδιο. Ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων νηπιαγωγείων υπολειτουργεί. Επιπλέον, έχει ανασταλεί από πέρυσι η λειτουργία των νηπιαγωγείων Ελλοπίας και Άσκρης, λόγω έλλειψης παιδιών και εκπαιδευτικών, με κίνδυνο αυτά να καταργηθούν.
Το Δημοτικό Σχολείο στο Δήλεσι έκανε αγιασμό για να κλείσει αμέσως μετά, ενημερώνοντας τους μαθητές ότι θα τους ενημερώσουν πότε θα λειτουργήσει. Γονείς προνηπίων πριν ένα μήνα μπήκαν στη διαδικασία να βάλουν τα παιδιά τους σε κλήρωση (!), καθώς δεν επαρκούσαν οι θέσεις, με αποτέλεσμα περίπου 50 προνήπια στη Θήβα να αποκλειστούν από τα νηπιαγωγεία.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κενά φτάνουν τους εβδομήντα (70). Χαρακτηριστικά, το γυμνάσιο Δομβραίνας (υπο)λειτουργεί με 3 καθηγητές και τα υπόλοιπα γυμνάσια έχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες.

Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών παραμένει αναιμική με αποτέλεσμα στην πρωτοβάθμια να καλούνται οι γονείς να αγοράζουν ακόμα και το φωτοτυπικό χαρτί, ενώ οι καθαρίστριες στο Δήμο Θήβας παραμένουν απλήρωτες και χωρίς να έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τη νέα σχολική χρονιά.

Η κατάσταση αυτή είναι πιστή συνέχεια και επιδείνωση της πορείας πολλών χρόνων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Το δρόμο της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της παιδείας, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων είναι σχολεία – πάρκινγκ παιδιών, γενικευμένη αμορφωσιά για τα παιδιά του λαού, εκπαιδευτικοί λάστιχο, παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Εκεί μας οδηγούν.

Η μοναδική διαφορά της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι έχει το θράσος να προσποιείται ότι προσπαθεί και αγωνίζεται. Γι’αυτό και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη συγχαίρουν, επειδή ταυτόχρονα με τα μέτρα υποβάθμισης καθηλώνει τη συνείδηση του λαού, στη λογική ότι τάχα όλα είναι μοιραία.

Η πορεία της κατάστασης στην παιδεία είναι προδιαγεγραμμένη, είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ισοδύναμα, εξαιρέσεις και χάρες. Η μόνη εναλλακτική που έχουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι να βαδίσουν στο δρόμο της οργάνωσης και της διεκδίκησης των συμφερόντων και των αναγκών τους. Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται. Η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην οργάνωση και την ενότητά του.

Είναι ευθύνη των τίμιων εκπαιδευτικών, των γονιών που προβληματίζονται, να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Όλους όσους μαζί με δημοτικές αρχές και προϊσταμένους καλλωπίζουν την κατάσταση, σπέρνουν την απογοήτευση ότι δεν αλλάζει τίποτα. Να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν από κάθε αρμόδιο την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών τους.

Καλούμε γονείς, εκαπιδευτικούς και μαθητές να διεκδικήσουμε:

 Άμεση κάλυψη των κενών. Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!  Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.

 Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.

 Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

 Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας.

 Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια