Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νεφρών στο εργαστήριο

24-9-2015
















 Σημαντικά βήματα προόδου πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες στην δημιουργία λειτουργικών νεφρών στο εργαστήριο, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Journal of Pediatrics.
Ενώ στον παρελθόν, οι εργαστηριακοί νεφροί καθώς φούσκωναν αφύσικα υπό την πίεση των ούρων, αυτή τη φορά οι ερευνητές κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα, αναπτύσσοντας εκτός από τους νεφρούς έναν ουρητήρα καθώς και μια ουροδόχο κύστη όπου καταλήγουν τα ούρα. Όταν το σύστημα αυτό συνδέθηκε στη φυσιολογική ουροδόχο κύστη των πειραματόζωων, λειτούργησε κανονικά.

 Τα ούρα περνούσαν από τους μεταμοσχευμένους εργαστηριακούς νεφρούς και, μέσω του εργαστηριακού ουρητήρα, έφθαναν στην μεταμοσχευμένη εργαστηριακή ουροδόχο κύστη και από εκεί στην κανονική ουροδόχο κύστη του ζώου. Οκτώ εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των εργαστηριακών οργάνων, το ουροποιητικό σύστημα δούλευε χωρίς πρόβλημα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν ακόμη μερικά χρόνια. Υπενθυμίζεται πως τελικός στόχος παραμένει η δημιουργία εργαστηριακών νεφρών που θα αντικαθιστούν τους κανονικούς, χωρίς να χρειάζεται δότης για την μεταμόσχευση.


Πηγή:www.stogiatro.gr

Σχόλια