«Μαύρος» Οκτώβρης: Οι φόροι και τα σκληρά μέτρα που έρχονται...

22-9-2015

















Της Μαρίας Βουργάνα
Με τον χρόνο να είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος..

της νέας κυβέρνησης, το νέο οικονομικό επιτελείο πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει τις προθεσμίες και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο. Η ατζέντα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι αρκετά μεγάλη και εκτείνεται από τις αλλαγές σε Ασφαλιστικό, φορολογικό και τους φόρους στα ακίνητα μέχρι τα κόκκινα δάνεια, τις μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα αγορών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία έρχεται εντός της εβδομάδας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup όπου θα τεθεί επί τάπητος το μενού των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ. Αφού «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα, αρχίζουν τα δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση και ανοίγει ο δρόμος για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να αναμένονται στην Αθήνα περί τα μέσα Οκτωβρίου για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Στις πρώτες προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου είναι:

1 Η μεταφορά 3.500 υποθέσεων του ΣΔΟΕ και 500 εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

2 Η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά και τα ξενοδοχεία. Εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπογραφεί η σχετική απόφαση, στην οποία θα καθορίζονται τα πρώτα νησιά που θα χάσουν την έκπτωση στο ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου. Όσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠΑ τώρα, θα την υποστούν τον Ιούνιο (2η ομάδα αυξήσεων) ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016. Επίσης από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.

3 Κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2016 τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετέχει στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να εξεταστούν: το πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της αξιολόγησης, τα μέτρα και το ύψος της δόσης. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξετάζει τη σύνταξη αναθεωρημένου - συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το 2015, καθώς οι αλλαγές στα φετινά δημοσιονομικά μεγέθη θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 και στο Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019 που θα ακολουθήσει. Οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 πρέπει να είναι αυξημένοι τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του AEΠ το 2016, ποσοστό που μεταφράζεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, έναντι ελλείμματος 0,25% ή 450 εκατομμύρια ευρώ που έχει τεθεί για το 2015.

4 Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές:
Η αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5%, από 3% που είναι μέχρι τώρα.
Με κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) που θα καθορίσει η ΓΓΔΕ, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση, άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.

5 Είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015: Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να αναρτήσει στο Taxisnet μέχρι τις 26 Οκτωβρίου τα νέα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η πέμπτη και τελευταία δόση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

 6 Μείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει μειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ.

7 Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα προμηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα κατά 14 λεπτά το λίτρο τουλάχιστον.

8 Αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

9 Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Δύσκολα διαχειρίσιμες άλλωστε κρίνονται και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει εντός του Οκτωβρίου και να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβανομένων των αλλαγών για τους αγρότες. Η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, όπως έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, καθώς χωρίς την εφαρμογή τους δεν πρόκειται να δοθεί χρηματοδότηση. Τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα σημάνει αυτόματα και καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ. Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει είναι έτοιμο το «πακέτο» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο στο μενού να είναι το Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί δείχνουν αποφασισμένοι στην υιοθέτηση μέτρων και κανόνων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια