Βοιωτία: Υπερδιπλάσιες από πέρυσι τιμές στο ξερό κρεμμύδι

24-9-2015


















Συγκεκριµένα, η τιµή παραγωγού για το ανοιξιάτικο ξερό κρεµµύδι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, απ’ την αρχή της συγκοµιδής του, τον Αύγουστο, έως τώρα είναι σταθερή στα 22-26 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την περιοχή (σε τσουβάλια στο χωράφι).

Σηµειώνεται ότι πέρυσι την ίδια περίοδο που είχε παρατηρηθεί υπερπαραγωγή, καθώς οι καλλιεργητές είχαν βάλει περισσότερα στρέµµατα παρακινούµενοι από την τιµή του προϊόντος το ’13 και οι αποδόσεις ήταν υψηλές, η τιµή παραγωγού ήταν στα χαµηλά επίπεδα των 11 λεπτών το κιλό (το ανοιξιάτικο).

Οι χαµηλές περσινές τιµές, στις οποίες πωλήθηκαν και τα χειµωνιάτικα ξερά κρεµµύδια (στα 8 λεπτά στη Βοιωτία, µε πολλά να µένουν αµάζευτα), είχαν ως αποτέλεσµα την καλλιέργεια λιγότερων στρεµµάτων φέτος τόσο χειµωνιάτικου όσο και ανοιξιάτικου κρεµµυδιού, µείωση που στη Λάρισα έφτασε το 30%.

Βέβαια, «ο βασικότερος λόγος για τις αξιόλογες τιµές του ανοιξιάτικου κρεµµυδιού φαίνεται να είναι οι χαµηλότερες αποδόσεις λόγω αφενός της καθυστέρησης των σπορών απ’ τις βροχοπτώσεις, ενώ και οι µετέπειτα καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για την ανάπτυξη του κρεµµυδιού», επισηµαίνει ο γεωπόνος Γιάννης Σταύρου. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος τα περισσότερα σπάρθηκαν το διάστηµα 20 Μαρτίου-τέλος Απριλίου, σύµφωνα µε τον κ. Σταύρου, ενώ κανονικά οι σπορές για το ανοιξιάτικο κρεµµύδι γίνονται µέχρι το Μάρτη.



Πηγή:viotianews.gr

Σχόλια