Τι είναι ο «Κοινωνικός Συντελεστής» που θα μειώσει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις

29-10-2015

















«Κοινωνικό συντελεστή» θα ονομάσει το υπουργείο Εργασίας τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα μειώσει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις καθώς δεν υπάρχει χρόνος να επαναυπολογιστούν 4 εκατ. συντάξεις βάσει του μισθού, των εισφορών και του ποσοστού αναπλήρωσης τους.
Ο συντελεστής που θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα «υποθέτει» τα παραπάνω δεδομένα και θα αναγγέλλει την «ποινή» της σύνταξης. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος του ΙΚΑ είχε αρχική σύνταξη πριν από τις μνημονιακές περικοπές 1.400 ευρώ, εκτιμάται ότι θα είχε μισθό 2.000 και κατέβαλε εισφορές 310 ευρώ.

Πάντως, οι δανειστές, που συναντήθηκαν χθες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την εθνική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, πριν δουν την «ποσοτικοποίηση» του σχεδίου. Η εξοικονόμηση δαπανών η οποία πρέπει να προκύψει για να εγκρίνουν τα μέτρα από φέτος μέχρι το 2018 ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά που παρουσίασε στο κουαρτέτο τη συνολική πρόταση ( θέσπιση ενιαίων κανόνων, ενοποιήσεις ταμείων, επανυπολογισμός συντάξεων ) προβάλλει ως «σημαία» της τη διάσωση του ΕΚΑΣ στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές ότι η εθνική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ψαλιδίσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις αποτελεί ένα γενναιόδωρο ισοδύναμο έναντι των μέτρων του μνημονίου. Η πρώτη «νίκη» αν εγκριθεί η πρόταση είναι να μη διακοπεί η χορήγησή του ΕΚΑΣ σε 70.000 «προνομιούχους » χαμηλοσυνταξιούχους ( 20% του συνόλου των δικαιούχων) το Μάρτιο του 2016. Το υπουργείο εργασίας σχεδιάζει να ενσωματώσει το επίδομα στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ η οποία θα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος καθώς αποτελεί προτεραιότητα όπως τόνισε χθες και ο πρωθυπουργός η διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας.

Ωστόσο οι θεσμοί που μιλούν μόνο τη γλώσσα των αριθμών επιμένουν ότι χρειάζεται ποσοτικοποίηση και ακριβής ανάλυση του μέτρου, για να γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, μία πρώτη εικόνα της ποσοτικοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υπάρχει την Παρασκευή και τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στα τεχνικά κλιμάκια.


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια