Τι φάγαμε το 2015-Η ατζέντα της διατροφής για το νέο έτος

29-12-2015

 Τι φάγαμε το 2015-Η ατζέντα της διατροφής για το νέο έτος


Είθισται, στα τέλη κάθε έτους, να μονοπωλούν το Διαδίκτυο προβλέψεις για όσα θα συμβούν μέσα στον νέο χρόνο. Με δεδομένο πως η ισορροπημένη διατροφή είναι το θεμέλιο της καλής υγείας, οι διατροφικές τάσεις που επικράτησαν τη χρονιά που φεύγει λειτουργούν ως διατροφική κληρονομιά του νέου έτους.

Με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά και να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά», τα νέα διατροφικά trends υπακούουν σε κάποιες βασικές συμβουλές διατροφής. Κοινό χαρακτηριστικό των διατροφικών τάσεων, που κυριάρχησαν το 2015 στο τραπέζι μας και οι ειδικοί μας προτείνουν να βάλουμε στη διατροφή μας και το νέο έτος, είναι η υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συνδυάζουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Γιαούρτι το ελληνικόν
Πρώτο μεταξύ αυτών το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο μπορεί στην Ελλάδα να μην παραπέμπει σε κάποια διατροφική επανάσταση, αλλά διεθνώς τείνει να γίνει μόδα. Ειδικά στην αγορά της Αμερικής το στραγγιστό γιαούρτι κάνει θραύση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και το 2015, κατακτώντας μία μόνιμη θέση ακόμη και στα δείπνα των επίσημων προσκεκλημένων του Λευκού Οίκου.

Ξηροί καρποί οι διαχρονικοί
Οι ξηροί καρποί αποτελούν διαχρονικό διατροφικό trend, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Το 2015 οι ξηροί καρποί είχαν την τιμητική τους στην Ελλάδα με τα καταστήματα εμπορίας καρπών και σπόρων να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Πέρα από τα κλασικά ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια, τα φιστίκια και οι σπόροι chia ήταν τα new entries του 2015 και θα παραμείνουν πρωταγωνιστές της υγιεινής διατροφής και το 2016. Στα παραδοσιακά προϊόντα ξηρών καρπών και σπόρων προσθέστε κάποια νέα ανερχόμενα και πολλά υποσχόμενα, όπως λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, κάσιους, και φτιάξτε τον δικό σας διατροφικό χάρτη για τη νέα χρονιά.

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες:
ισχυρότερη η τάση στο 2016 Με τον σύγχρονο άνθρωπο να προσπαθεί να λύσει τον γρίφο «ναι στα γλυκά όχι στις έξτρα θερμίδες», νέα και παλιά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά απασχόλησαν τη διατροφή μας το 2015 και θα κυριαρχήσουν στο διατροφικό μας μέλλον το 2016. Σουκραλόζη, ασπαρτάμη, σακχαρίνη, στέβια, αλλά και νέα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η θαυματίνη και η αλλουλόζη, που ήδη έχουν πάρει το «OK» για κυκλοφορία, υπόσχονται ένα γλυκό και λιγότερο θερμιδοβόρο μέλλον.

Τα όσπρια της μόδας
Δεν υπάρχει γκουρμέ ή λιγότερο fancy εστιατόριο που να μην έχει βάλει στο μενού του μια trendy συνταγή με βάση τα όσπρια. Ο παραδοσιακός θησαυρός της ελληνικής γης είχε και το 2015 την τιμητική του, με τις προβλέψεις για τη νέα χρονιά να του αποδίδουν μια εξίσου περίοπτη θέση στο τραπέζι μας. Πλούσια σε πρωτεΐνες και ικανά να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας ώστε να περιοριστεί στη διατροφή μας, είναι ιδανικά για τους vegetarian, αλλά και για όλους μας ώστε να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες για την καλή υγεία του εντέρου μας.

Τραχανάς ο μέγας
Τα αμυλούχα τρόφιμα και τα δημητριακά έχουν γίνει το απόλυτο must της κουζίνας τα τελευταία χρόνια. Κινόα, κεχρί και φαγόπυρο εκτοπίζουν σιγά σιγά παραδοσιακά συνοδευτικά όπως το ρύζι. Η Ελλάδα μαγειρεύει με τα δικά της τοπικά προϊόντα, όπως ο τραχανάς και το πλιγούρι, που αποτελούν τη ναυαρχίδα των ελληνικών αμυλούχων τροφίμων.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια