Ο Βασίλης Γισδάκης το Σάββατ ο 2/1 στο Art Cafe Αστραδενή


30-12-2015






















Ο Βασίλης Γισδάκης το Σάββατο 2/1 στο Art Cafe Αστραδενή To Art Cafe Αστραδενή με χαρά υποδέχεται το νέο χρόνο με τον Βασίλη Γισδάκη, τον τελευταίο ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι στο μουσικό ταξίδι «Όταν δεν ονειρεύομαι τραγουδώ». Ταξίδι ανάμεσα στις πλημμυρισμένες με τα λόγια του Νίκου Γκάτσου μουσικές γειτονιές του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και ως την ακροτελεύτια εκείνη γραμμή του ορίζοντα, που ορίζει τον βαθύ ψυχισμό της παράδοσης μας.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, 22:00

Μια διαδρομή, μυστικά αποκαλυπτική από τους γεμάτους λυρισμό, αμφισβήτηση και εκρηκτικότητα τόπους του σύγχρονου τραγουδιού, ως την γηγενή μαγεία, τον δωρικό ερωτισμό και την στέρεα ανατρεπτικότητα του ρεμπέτικου.

Με σημείο αναφοράς την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του «ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ», με τον νέο σπουδαίο συνθέτη Δαμιανό Πάντα. Τραγούδια που τα χαρακτηρίζει η Ελληνικότητα, η μελωδική τους τρυφερότητα η δυναμική τους διάθεση και ο διεισδυτικός και επίκαιρος στίχος.
Με την αφηγηματική φωνή, μα πάνω από όλα παραστατική γεμάτη ευαισθησία, λυρική ζεστασιά, και την πολύπλευρη ερμηνευτική του δυνατότητα ο Βασίλης Γισδάκης, δίνει ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό ύφος στα τραγούδια που ερμηνεύει.

Συνοδοιπόρος επί σκηνής, (ηλεκτρική –ακουστική κιθάρα-τραγούδι), ο κιθαριστής Θανάσης Κατσουλιέρης, νέος ανερχόμενος και με ήδη αρκετές σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Στο εν λόγω πρόγραμμα, τραγούδια άλλοτε λυρικά, κι άλλοτε δυναμικά έντεχνα, παλαιότερων και νεότερων δημιουργών, ακροβατούν μεταξύ έντεχνου, ροκ, ρεμπέτικου και παραδοσιακού ρεπερτορίου, φωτισμένο απ τις ίδιες μας τις ψυχές με τις νυχτερινές μας μεταμορφώσεις.
Λίγα λόγια για τον Βασίλη Γισδάκη

Έχει κάνει Σπουδές κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Μαθήματα φωνητικής με τον Γιώργο Σαμαρτζή
και συμμετοχή στο «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του Σπύρου Σακκά.

Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι που τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο ΠΑΛΑΣ τραγουδώντας τρία ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια υπό .

Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη διεύθυνση του. Συμμετείχε, επίσης σε όλες τις συναυλίες του «Σείριου».

Έχει τραγουδήσει έργα του Μάνου Χατζιδάκι όπως "Τα κινηματογραφικά", "Μυθολογία", "Ματωμένο γάμο", "Ρωμαϊκή αγορά", "Λαϊκή αγορά" κ.α.

Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί:

• με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο, σε προγράμματα όπως

«Αφιέρωμα στους BEATLES»,

«Μπαλάντες»,

«Τραγούδια του Αιγαίου»

• με το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις»

• με την Κρατική Ορχ. Θεσσαλονίκης,

• με την «Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου»,

• με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως Μ. Φαραντούρη, Μ. Μητσιά, Αλ. Ιωαννίδη, Σ. Λεονάρδου, Σ. Γιαννάτου, Κ. Βέτα, Ν. Βενετσάνου, Α. Καγιαλόγλου, Η. Λιούγκο, Γ. Ανδρεάτο, Ε. Πασπαλά, κ.α.
• σε ρεσιτάλ με τη Ντόρα Μπακοπούλου, όπως και

με τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη και την Σαβίνα Γιαννάτου σε ρεσιτάλ για πιάνο και δυο φωνές.

• Σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του σε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη όπου ερμηνεύει τον ιδιαίτερο κύκλο τραγουδιών "ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ¨σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλη, αποσπώντας τα εύσημα του συνθέτη που ήταν παρόν στην συναυλία.

• με τον Σπύρο Σακκά και τη Νατάσσα Ζούκα στη χοροθεατρική παράσταση «Τα παραμύθια του κόσμου» μαζι με την Σ. Γιαννάτου.

• στη μουσική παράσταση της Τατιάνας Λύγαρη "Θέλετε δέντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε" στη μουσική σκηνή – θέατρο "Το Τρένο στο Ρουφ" όπου ήταν και η εναρκτήρια παράσταση της λειτουργίας του μουσικού βαγονιού.

• με το συγκρότημα Ομαδική Απόδραση ως τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

• με τον Νότη Μαυρουδή, με τον Μιχάλη Τρανουδάκη, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, με τον Μιχάλη Γρηγορίου,τον Σάκη Τσιλίκη αλλά και με πολλούς δημιουργούς της νεότερης γενιάς όπως Δαμιανό Πάντα, Κώστα Δημουλέα, Δημήτρη Μαραμή, Πάνο Μαλαχιά,Γιώργη Χριστοδούλου,Στέλιο Μποτωνάκη,Νίκο Κολάρο κ.α.

• 2006-2007συμμετέχει σε "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ" μαζί με τους Στέλιο Μποτωνάκη & Μαρία Λούκα συναυλίες περιοδεία σε πόλεις της επαρχίας.

• 2007-2008 τραγουδά σε συναυλίες «Μελοποιημένη ποίηση» με τους: Σωτηρία Λεονάρδου-Καλλιόπη Βέτα –Στέλιο Μποτωνάκη.

• 2008–2009 παρουσιάζουν το πρόγραμμα συναυλιών μαζί με την Σωτηρία Λεονάρδου και τον Στέλιο Μποτωνάκη, σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και την επαρχία. Μια μουσική παράσταση-που ξεκίνησε στο Rodeo Club- και συνεχίστηκε και στην μουσική σκηνή Κύτταρο με τραγούδια κυρίως rock,- αλλά και με αποχρώσεις blues, jazz, ethnic και τραγούδια που κρύβουν μέσα τους τη συναρπαστική γοητεία του περιθωρίου από τον Tom Waits και τον Νικόλα Άσιμο έως τον Nick Cave, τον Διονύση Σαββόπουλο, Παύλο Σιδηρόπουλο, τραγούδια διαλεγμένα με πολύ αγάπη μέσα από την ελληνική και ξένη δισκογραφία.

Η παράσταση ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε cd από την LYRA. Με τον ομώνυμο τίτλο “SING CITY”

• 2011 συνεργάζεται με την Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στις συναυλίες Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, Στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο και στην Κύπρο.

 • 2014 συνεργάζεται με την συμφωνική ορχήστρα Κύπρου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Άλκη Μπαλτά.

• Συνεργάζεται με την φιλαρμονική ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ της Κερκύρας σε συναυλίες στην Κέρκυρα και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 • Το καλοκαίρι του 2014 επαναλαμβάνεται με μεγάλη επιτυχία, στο ΗΡΩΔΕΙΟ η συναυλία "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ BEATLES" με την συμφωνική ορχήστρα ΚΑΜΕΡΑΤΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, μαζί με τους τραγουδιστές Δώρο Δημοσθένους, Κώστα Βασιλιάγκο και Στηβ Κόκκα.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» (1991, Σείριος) σε μουσική Νίκου Δανίκα και στίχους Λευτέρη Τηλιγάδα. Υπο την δ/νση του Μάνου Χατζιδάκι
«ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ» (1996, Σείριος) σε μουσική Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω και στίχους Αγαθής Δημητρούκα

«CARTOON» (2001, Eros music) σε μουσική και στίχους του συγκροτήματος Ομαδική Απόδραση
«ΤΟ ΦΙΛΙ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» (2002, Eros music) Συμμετοχή στο cd σε μουσική Ηλία Λιούγκου και στίχους Αγαθής Δημητρούκα με το τραγούδι ΡΟ-ΡΟ-ΡΙ (ένα νανούρισμα). «ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΕΡΥ» (2002, O.S.T.) σε μουσική Νίκου Πιτλόγλου και στίχους Ανδρέα Ταρνανά, από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη Φλέρυ – Τρελή του φεγγαριού.
«ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝΤΡ’ ΑΝΘΙΣΕΤΕ, ΘΕΛΕΤΕ ΜΑΡΑΘΕΙΤΕ» (2003, Eros) τα τραγούδια της ομότιτλης μουσικής παράστασης – έγραψαν οι: Θ. Μικρούτσικος, Ν. Ξυδάκης, Γ. Ανδρέου, Δ.Παπαδημητρίου, Μ. Αλεξιάδης, Γ. Κουρουπός, Ν. Κυπουργός, Η. Λιούγκος, , , Μ. Χριστοδουλίδης, Β. Δημητρίου, Ν. Μαυρουδής, Γ. Παπαδάκης. Τραγουδούν, ο Βασίλης Γισδάκης –και η Καίτη Κουλλιά
«ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ». Συμμετοχή στο CD της Τατιάνας Ζωγράφου.
«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» (2008) τραγουδούν: Βασίλη Γισδάκης, Σαββίνα Γιαννάτου, με την Ορχήστρα Των Χρωμάτων. (20 παραδισιακά και έντεχνα τραγούδια αποδοσμένα από την συμφωνική ορχήστρα των Χρωμάτων.
«SING CITY» (Lyra 2009). Σωτηρία Λεονάρδου-Βασίλης Γισδάκης - Στέλιος Μποτωνάκης, Ζωντανή ηχογράφηση στη μουσική σκηνή ‘Κυτταρο’.
«Η ΚΟΜMΩΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ» (lyra 2011) συμμετοχή στο cd του Κώστα Δημουλέα σε μελοποιημένο ποίημα του Γιώργου Κοροπούλη με τίτλο «Αθάνατη παρτίδα».
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» (2012)Συμμετοχή στο CD σε μουσική του Σάκη Τσιλίκη και στίχους του Σταμάτη Μεσημέρη, με το τραγούδι «το Αρμενάκι».
«Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ» (2012) συμμετοχή στο CD του Πάνου Μαλαχιά με το τραγούδι ¨χωρικά ύδατα¨
ΝΕΟ CD 2015
«ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ» -2015 Ιανουάριος.Εκδίδει νέο CD με 12 νέα τραγούδια σε μουσική του νέου συνθέτη Δαμιανού Πάντα, και στίχους των: Δ. Πάντα, Αντώνη Παπακωνσταντινίδη, Βασιλικής Β. απο την εκδοτική εταιρία «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ».
Art Cafe Αστραδενή, Ι. Λάππα 9 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920

http://toartcafe.blogspot.com


 Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια