Έρχεται φόρος έως 45% στο «μαύρο χρήμα»

5-12-2015


















 Με τον κανονικό φόρο που θα πλήρωναν αν τα είχαν δηλώσει κανονικά στην εφορία... αλλά και με μεγάλες εκπτώσεις αν κάνουν τα λεφτά τους ακίνητα και επενδύσεις στην Ελλάδα, θέλει η κυβέρνηση να φέρει πίσω το «μαύρο χρήμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΘΕΜΑτος της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση αναμένει την τελική απάντηση των θεσμών, για το πρόγραμμα εθελοντικής συμμόρφωσης και αποκάλυψης Κεφαλαίων, προκειμένου να το καταθέσει και επισήμως τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά, ο κ Αλεξιάδης είπε ότι θα γίνονται συμπληρωματκές δηλώσεις, θα μπαίνει πρόσθετος φόρος χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα​, αλλά θα υπάρχουν και περιθώρια για σημαντικές εκπτώσεις αν κάποιος φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα.​

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με το σχέδιο Βαρουφάκη-Νικολούδη που προέβλεπε «ταρίφα» 15% και απερρίφθη μετ'επαίνων, λόγω του κύματος αντιδράσεων που ξέσπασε όταν το νομοσχέδιο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, το νέο σύστημα θα προβλέπει φόρο έως 40% ή 45%, που όμως ​θα μπορεί να μειώνεται κατά 20% ή και 80% (!), εάν και εφόσον ο φορολογούμενος δεσμευτεί πως τα χρήματα που εμφανίζει θα παραμείνουν στις ελληνικές τράπεζες (πχ για μια τριετία ή πενταετία τουλάχιστον) ή θα διατεθούν για επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

​Με το σύστημα αυτό, ο τελικός φόρος θα κυμαίνεται από 8% - 10% έως 40%-45%, για όποιον κρατήσει τα λεφτά του στο εξωτερικό.


Πώς θα γίνουν οι δηλώσεις

​Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις εξής αποφάσεις:

- δεν θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προσέλκυσης αδήλωτων κεφαλαίων και φορολογικής ασυλίας, αλλά σχεδιάζει μία ρύθμιση που θα επιτρέπει στον κάθε φορολογούμενο να αποκαλύψει «εδώ και τώρα» στην εφορία τα χρήματα που έκρυβε αλλά τώρα πλέον τον «καίνε», καθώς ο κλοιός των ελέγχων έχει αυξηθεί σημαντικά ή θα ενταθεί έτι περαιτέρω (νέο Περουσιολόγιο, έλεγχοι «πόθεν έσχες», "λίστες" φοροδιαφυγής, έλεγχοι κινήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διασύνδεση της εφορίας με τράπεζες και ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικές κατασχέσεις, περιορισμός της χρήσης των μετρητών κλπ) με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον το «μαύρο χρήμα» να κινηθεί.

- το προτεινόμενο σύστημα θα προβλέπει πως θα επιβάλλεται κανονικά ο φόρος που αναλογεί σε κάθε φορολογούμενο, για τα εισοδήματα που δηλώνει, ώστε να εκπληρώνεται η υποχρέωση του κράτους για ίση μεταχείριση των πολιτών. Ο καθένας δηλαδή θα μπορεί να δηλώσει αναδρομικά, με μια συμπληρωματική δήλωση, πόσα χρήματα είχε αποκρύψει και σε ποιές χρονιές από την εφορία.

- η αναδρομική δήλωση θα γίνεται για τα έτη από το 2001 και μετά, που δεν έχουν παραγραφεί. Έτσι, τα νέα εσοδήματα που αποκαλύπτονται, θα προστίθενται στα δηλωθέντα της κάθε χρονιάς και θα γίνεται αναδρομικά νέα εκκαθάριση από την ΓΓΔΕ, που θα οδηγεί στον προσδιορισμό του επιπλέον φόρου που θα πρέπει να πληρώσει ο καθένας -έστω και ετεροχρονισμένα- στο δημόσιο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση την φορολογική κλίμακα που ίσχυε κάθε χρονιά ξεχωριστά, δηλαδή με συντελεστές έως 40% ή και 45% που ίσχυαν τότε.

- οι φορολογούμενοι θα έχουν τρία κίνητρα για να μπουν στη ρύθμιση. Θα γλιτώνουν τις ποινικές διώξεις σε περίπτωση εντοπισμού τους κα θα μπορούν να διακινήσουν ελεύθερα τα χρήματα που σήμερα δεν μπορούν, θα γλιτώνουν τους τόκους και τα πρόστιμα αφού οικειοθελώς έσπευσαν να δηλώσουν τα εσοδήματά τους και, επιπλέον, οι ίδιοι θα επιλέξουν σε ποια χρονιά θα δηλώσουν ότι απέκρυψαν εισοδήματα. Άρα θα μπορούν έτσι να υπολογίζουν σε ποια χρονιά τους συμφέρει να τα «φορτώσουν» , είτε διότι πχ ίσχυαν μικρότεροι συντελεστές, είτε διότι είχαν μικρότερα εισοδήματα από άλλε χρονιές κλπ. Για παράδειγμα, για κεφάλαιο 100.000 ευρώ, αν επιλέξουν μια χρονιά που ίσχυε ανώτατος συντελεστής 40% αντί 45%, τότε ο φόρος θα περιορίζεται από τις 45.000 στις 40.000 ευρώ (κέρδος 5.000 ευρώ).

- το πιο μεγάλο κίνητρο όμως, πέραν του φόβου των κατασχέσεων και της απαλλαγής από πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα είναι ότι, αφού υπολογιστούν κανονικά οι φόροι της κάθε χρονιάς, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα «κουρέψουν» δραστικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφασίσουν και θα δηλώσουν πως τα χρήματα που διαθέτουν, θα μείνουν στη χώρα ή, ακόμα καλύτερα, θα διατεθούν για να πάρουν ανάσα το κράτος και η πραγματική Οικονομία.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει να ισχύσουν εκπτώσεις που θα κυμαίνονται από 20% αν πχ δεσμευτούν να διατηρήσουν τα χρήματα σε ελληνικές τράπεζες στα δύσκολα χρόνια που ζούμε, ενώ θα αυξάνονται κλιμακωτά έως και στο 80%, αναλόγως αν τα χρήματα διατεθούν πχ για την αγορά ελληνικών ομολόγων, την ανέγερση ακινήτων ή άλλες επενδύσεις που θα καθοριστούν σε λεπτομέρεια. Σήμερα για να γίνει μια τέτοια επενδυτική κίνηση υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, καθώς την τελευταία τριετία έχουν επιβληθεί ασφυκτικά μέτρα «πόθεν έσχες», που εμποδίζουν ακόμα και την αγορά πρώτης κατοικίας ή την απόκτηση τίτλων του δημοσίου που, κατά το παρελθόν, απαλλάσσονταν από τέτοιους ελέγχους.

Με τα κίνητρα αυτά εκτιμάται ότι το τελκό κόστος της ρύθμισης μπορεί να πέσει κάτω και από 10%! Για παράδειγμα, ο φόρος των 40.000 για κεφάλαιο 100.000 ευρώ, θα μπορεί υπό τις προϋποθέσεις να μειωθεί κατά 80% και να περιοριστεί στις 8.000 ευρώ. Υπό προϋποθέσεις, το νέο σχέδιο της αποκάλυψης και προσέλκυσης των αδήλωτων καταθέσεων εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποδώσει άμεσα τουλάχιστον 2 ή 3 δισ. ευρώ στο δημόσιο, και έως 10 δισ. μεσοπρόθεσμα, ενώ μπορεί να διοχετεύσει και σημαντικά κεφάλαια για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς και των ελληνικών τραπεζών.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια