Ποια είναι τα μυστικά όπλα του Πούτιν και τι σχεδιάζει για τον κόσμο

23-12-2015

















 Η Ρωσία μπαίνει για τα καλά στο γεωστρατηγικό παιχνίδι και δεν αφήνει ανάσα σε Δύση και Μέση Ανατολή!

Οι ΗΠΑ θεωρούνται ακόμα σήμερα η μόνη υπερδύναμη στρατιωτικά και τεχνολογικά.
Αυτός ο μύθος στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η δύναμη αυτή ήρθε σε αντιπαράθεση από το 1990 και μετά με αντιπάλους που δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτή. Δεν ήρθε δηλαδή σε αντιπαράθεση με μία Ρωσία ή μία Κίνα!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αμερικανική τεχνολογία είναι πρωτοποριακή, προηγμένη και πολυσύνθετη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει το προβάδισμα στον σημερινό κόσμο… Όμως, όπως μας πληροφορεί η ανάλυση του διακεκριμένου Δρ. και καθηγητή Κωνσταντίνου Γρίβα στο περιοδικό Επίκαιρα (τεύχος 319), πολλά φιλόδοξα σχέδια – και παραδείγματος χάριν αυτά που αφορούν τη ναυπήγηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων – τα τελευταία χρόνια… μπαίνουν συνεχώς στο συρτάρι.

Άλλωστε, το κόστος παραγωγής των πιο φιλόδοξων προγραμμάτων.. είναι πραγματικά τεράστιο.
Κάθε πρόγραμμα στοιχίζει κάποια δισ. δολάρια και αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει εντονότατα τον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Ως παράδειγμα φέραμε ήδη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παράγουν πολύ λιγότερα πολεμικά πλοία από όσα κατά καιρούς έχουν με διάφορα προγράμματα σχεδιάσει.

Και αυτό φυσικά δε μπορεί παρά μελλοντικά να επηρεάσει τις όποιες γεωστρατηγικές ισορροπίες στον πλανήτη!

Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο Δρ. Κων. Γρίβας, δεν παράγουν απλώς λιγότερα όπλα αλλά – παράλληλα – και όπλα που διαθέτουν χαρακτηριστικά που θεωρούνταν πρωτοποριακά σε επίπεδο επιχειρησιακό.. κάποιες δεκαετίες πριν… αλλά όχι σήμερα!

Παραδείγματος χάριν, το έξυπνο βλήμα LRLAP, που χρησιμοποιείται ως πυρομαχικό στα πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών στα αντιτορπιλικά DDG-1000 κλάσης Zumwalt, έχει βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο από τα 100 χιλιόμετρα… και άρα – όπως τονίζει ο κ. Γρίβας – ένα τέτοιο πλοίο θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων από την ακτή πράγμα πολύ δύσκολο αν είναι υποχρεωμένο να επιχειρεί πολύ κοντά στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου (όπου πλέον δεν κυριαρχεί η αμερικανική παντοδυναμία διότι διάφορα πλέγματα αντιπρόσβασης, όπως λέει, που τα εκφράζουν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν – τα οποία διαθέτουν πολύ αναπτυγμένα οπλικά συστήματα – έχουν πλέον αναδειχθεί σε ισχυρότατους παίκτες).

Και από την άλλη πλευρά αυτό το πλοίο μπορεί να μεταφέρει τους μισούς περίπου πυραύλους από αυτούς που μπορεί να μεταφέρει ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο που έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει με πολλή μεγαλύτερη ασφάλεια.

Με λίγα λόγια, ο κ. Γρίβας συμπεραίνει, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, ότι, σε ναυτικό επίπεδο ουσιαστικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα εκσυγχρονισμένες εκδόσεις πλοίων που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του ΄70. Φυσικά, αυτό το πράγμα οι Αμερικανοί το γνωρίζουν.

Αλλά, κατασκευάζουν λιγότερα όπλα – και με χαρακτηριστικά που δε συμβαδίζουν με τη σημερινή γεωστρατηγική πραγματικότητα – διότι απλούστατα, ως γνωστόν, τα όπλα – ειδικά κατά την εποχή που υπάρχει η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου – κατά κύριο λόγο κατασκευάζονται για να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν! Ωστόσο, ο καθηγητής γεωπολιτικής Γρίβας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα όπλα αυτά… αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν σε κάποια σύγκρουση… με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο.. οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα μεγάλο πρόβλημα. Ένα το κρατούμενο!

Πηγή:www.tribune.gr

Σχόλια