ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

10-12-2015


















Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης έκανε λόγο για την υποδειγματική συνεργασία των τριών χωρών -Ελλάδας, Κύπρου, Αίγυπτου – κυρίως όσον αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και κάλεσε την Τουρκία να διδαχθεί από αυτήν.

Η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο», είπε. «Πολλοί μπορούν να διδαχθούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά», συμπλήρωσε. Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα. Χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Επίσης, σημείωσε πως είναι αναγκαία η στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Τον πρόεδρο της Αιγύπτου συνάντησε στο Μεγάρου Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε πως η επίσκεψη του προέδρου Σίσι εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με την σειρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και πάντοντε ισχυρές τις σχέσεις των δυο χωρών. «Έχετε μεταφέρει με όλη την ειλικρίνεια την αιγυπτιακή φωνή στους Ευρωπαίους φίλους μας» είπε στον κ. Τσίπρα και ευχήθηκε η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο να αποτελέσει τον πυρήνα για την συνεργασία όλης της περιοχής.


Πηγή:www.elzoni.gr

Σχόλια