«Για Να Προστατεύσουν Τα Συμφέροντα Της Τουρκίας Στην Ανατολική Μεσόγειο»

2-12-2015














 Έμοσά του να μεν κόψω ποττέ την τζιεφαλήν του,
’μμα ’ν’ άλλον κόβκω τζιεφαλήν τζι εν’ άλλον το κρεμμάζω,
εν τζι έμοσά του τζι είπα του χαρίζω την ζωήν του,
το πνιώ έσιει δκιαφοράν πολλήν απού το σφάζω.

Μουσελλίμ-αγάς, «9η Ιουλίου»

Όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έγραφε στο περιβόητο βιβλίο του Στρατηγικό βάθος, η διεθνής θέση της Τουρκίας επί λέξη ότι «ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί (σ.σ. Κύπρος), η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα», κανείς (ή σχεδόν κανείς) δεν πίστευε πως αυτή η φράση εμπεριέχει τη διαχρονική τουρκική πολιτική αναφορικά με την Κύπρο και πως το τουρκικό καθεστώς θα προσπαθεί να τη μετουσιώνει όποτε του δίνεται η δυνατότητα.

Χθες, ο κ. Νταβούτογλου (που επισκεπτόταν για πρώτη φορά το νησί μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου) επιβεβαίωσε το προφανές. Ότι η Τουρκία, μετά τη «λύση» του Κυπριακού, θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να ζήσουν οι ομοεθνείς Τ/κ και το (υπό μετεξέλιξη;) ψευδοκράτος σε ειρήνη και γαλήνη «για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως προκύπτει, ο Νταβούτογλου (μπροστά στον Μουσταφά Ακιντζί) αξίωσε ότι οι Τ/κ θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή μετά τη λύση.

Ακόμα, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών, ο επίσημος προσκεκλημένος (ή οικοδεσπότης;) του Ακιντζί δήλωσε ότι στόχος είναι «να παρουσιάσουν ένα ωραίο παράδειγμα συμβίωσης που να βασίζεται στη διζωνικότητα, στο δίκαιο και την πολιτική ισότητα, στη βάση δύο ιδρυτικών πολιτειών και τη δημιουργία μιας νέας Κυπριακής Δημοκρατίας», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, Τ/κ και Ε/κ πλάι πλάι σε ειρήνη στην Κύπρο, θα είναι ένα ωραίο παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και ευκαιρία για μια νέα εποχή στην Ευρώπη όπου η ισλαμοφοβία έχει διαδοθεί και αυξηθεί». Γνώστης καταστάσεων «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» ο Νταβούτογλου, ξέρει πότε θα πει τι. Πάντως αξίζει να κρατήσουμε το «πλάι πλάι» (και όχι το μαζί). Όχι εμείς, αυτοί που θεωρούν ότι η Τουρκία θέλει βιώσιμη λύση.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, από την πλευρά του, είπε πως η σχέση Τουρκίας-ψευδοκράτους έχουν σημασία για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η προσπάθεια για μια λύση σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τους «δύο λαούς». Ο δεύτερος είναι ότι βασικός όρος για να μπορέσει ο «τ/κ λαός» να σταθεί μετά τη λύση, με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της «ΤΔΒΚ». Αυτό ας το κρατήσουν όσοι θεωρούν ακόμα ότι ο Ακιντζί είναι τραγουδιστής στο Γούντστοκ το 1969 και όχι ηγέτης κατοχικού καθεστώτος.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία στο ρεπορτάζ για την επίσκεψη Νταβούτογλου είναι η παραδοχή (για πολλοστή φορά) πως η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών, όπου το ένα μάλιστα θα είναι δικό της υποχείριο, χωρίς να χάνει τη συνεργασία με το άλλο. Έχει επίσης σημασία το ότι ο ίδιος ο Ακιντζί (που τάχα τσακώνεται ολημερίς κι ολονυχτίς με τον Ερντογάν) παλεύει με νύχια και με δόντια ούτως ώστε να διατηρηθεί άρρηκτη η συνεργασία Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», την οποία μάλιστα θεωρεί αναγκαία για να κτίσουν οι Τ/κ τη «δική τους» συνιστώσα πολιτεία. Ακιντζί και Νταβούτογλου, με πλήρη ελευθερία κινήσεων προφανώς, αξίωσαν για ακόμα μια φορά τη δική τους θεώρηση όσον αφορά τη ΔΔΟ. Περπάτησαν για πολλοστή φορά σε τόπους που δεν τους ανήκουν (επίσημα ή ανεπίσημα), εγκωμίασαν ο ένας τον άλλον για τη συνέχιση της κατοχής, χαριεντίστηκαν ωσάν να μη συντηρούν ένα έγκλημα (κι ο ένας κι ο άλλος), ωσάν να είναι τσιφλικάδες στα χωριά των μανάδων μας, την ώρα που ορισμένοι «επιστήμονες» Ελληνοκύπριοι έβλεπαν απλώς δύο άντρες που θέλουν λύση. Τι λύση άραγε, ας απαντήσουν στους εαυτούς τους; Εμείς, οι υπόλοιποι, που «συνδεθήκαμε άπαξ και διά παντός με τη μοίρα αυτού του τόπου», συνεχίζουμε να «καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα». Κάποτε, όμως, θα πάψουν να γελούν τα μουστάκια του Νταβούτογλου, πού θα πάει;

Υποσχόμαστε…


Πηγή:www.galatikohorio.com

Σχόλια