Έρχονται αλλαγές στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών; Τί λέει η Αριστοτέλους μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΕ

30-12-2015

















"Ανοιχτή" να συζητήσει με τους γιατρούς του ΕΣΥ μία "εύλογη περίοδο έμπρακτης και βιώσιμης εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας" δηλώνει η Αριστοτέλους, μετά και την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών. Το Υπουργείο Υγείας ζητά να βρεθεί από κοινού με τους νοσοκομειακούς γιατρούς μία λύση η οποία θα βασίζεται μεν στη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά θα λαμβάνει υπόψην και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Τονίζεται επίσης πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά "κυρίως με σεβασμό των αναγκών, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών".

Τί λέει η απόφαση

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στις 23 Δεκεμβρίου, εξετάζοντας σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΟΕΝΓΕ στις 11 Απριλίου 2014 έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι γιατροί επί 24 ή και περισσότερες ώρες αδιαλείπτως, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης.

Κι αυτό διότι η χώρα μας παρέλειψε να εφαρμόσει εβδομαδιαία τη σχετική Οδηγία (2003/88/ΕΚ) βάσει της οποίας προβλέπεται πως η εβδομαδιαία διάρκεια ου χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Παράλληλα, αντιβαίνοντας τα όσα προβλέπει η Οδηγία, η χώρα μας δεν καθιέρωσε ούτε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως (κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας ένδεκα συναπτών ωρών και, ανά περίοδο επτά ημερών, περίοδο συνεχούς αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας 24 ωρών, στις οποίες προστίθενται οι 11 ώρες ημερήσιας αναπαύσεως).

Τί λέει η Αριστοτέλους

 Η πολιτική ηγεσία πάντως, σε ανακοίνωσή της, παραδέχεται τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως "είναι αλήθεια ότι υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας στο θέμα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΕΣΥ". Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως ακόμα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ.Υγείας, το χρονικό διάστημα 2012-2015 η εκροή ανθρώπινου δυναμικού από το Δημόσιο Σύστημα ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα, δε, του ιατρικού προσωπικού που μειώθηκε κατά 16%.

Σε αυτό συνέβαλε τόσο η αποχώρηση συνταξιοδοτηθέντων γιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν λόγω μνημονικών περιορισμών, όσο και η απομάκρυνση περίπου 2.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ από το ΠΕΔΥ μετά το ν.4238/2014 και η σταθερή μείωση του αριθμού των ειδικευομένων γιατρών στη χώρα.
"Το στοίχημα λοιπόν για το Υπουργείο Υγείας είναι, με δεδομένο το σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και την υποχρέωση υγειονομικής φροντίδας των ανασφάλιστων ανθρώπων, να προχωρήσει με σταθερά βήματα στη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ με γιατρούς, να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αναβαθμίζοντας τις δημόσιες δομές και να αναδιοργανώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων (αυτόνομα ΤΕΠ ) στην προοπτική της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο" υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός.


Πηγή:www.stogiatro.gr

Σχόλια