Η κυβέρνηση δεν θέλει το ΔΝΤ,αλλά παραμονές πρωτοχρονιάς εκταμιευτήκανε 994 εκατομμύρια ευρώ

2-1-2016




 Πρόσθετα έσοδα 994,6 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει ο Προϋπολογισμός 2015, καθώς μετά από συμφωνία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος αποφασίστηκε τα έσοδα από την κατανομή των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (Special Drawing Rights – SDRs) του ΔΝΤ να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αρχής γενομένης από τις 23 Δεκεμβρίου.

















Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκηκαι αφού προηγήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015, σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος
για την τήρηση και τη διαδικασίας κίνησης των λογαριασμών ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφασίστηκε η καταγραφή στα έσοδα του Προϋπολογισμού 2015 ποσού 994,6 εκατ. ευρώ, ισότιμου με 782,3 εκατ. SDR. Το εν λόγω ποσό των 782,3 εκατ. SDR αποτελεί το προϊόν της κατανομής ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα (SDR Allocations) με σκοπό την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

Με την ίδια απόφαση του κ. Χουλιαράκη αποφασίστηκε η καταγραφή στα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού 2015 ποσού 665,8 εκατ. ευρώ, ισότιμου των 523 εκατ. SDR, το οποίο θα καταγραφεί ως χρεολύσια για τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Το σχετικό συμψηφιστικό χρηματικό ένταλμα θα εκδοθεί στο όνομα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το ποσό των 665,8 εκατ. ευρώ αποτελεί την εξόφληση δόσης προς το ΔΝΤ με ημερομηνία 12 Μαΐου 2015.


Πλούσιο παρασκήνιο

Προ επτά μηνών και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2015 η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ από το πρώτο δάνειο στήριξης του 2010. Εκείνη την περίοδο τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν εξατμιστεί και η κυβέρνηση είχε χρήματα μόνον για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Για να καταβάλει τη συγκεκριμένη δόση η χώρα χρησιμοποίησε χρήματα που υπήρχαν σε ένα ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος με το τίτλο «SDR holdings» κα αφορούσαν σε κεφάλαια που είχαν κατανεμηθεί στην Ελλάδα από το ίδιο το Ταμείο με τη μορφή ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων. Αυτά τα χρήματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συναλλαγές με το ΔΝΤ κατόπιν ειδικής έγκρισης.

Μετά από ένα πλούσιο παρασκήνιο 5 ημερών (7 Μαΐου -11 Μαΐου) και ειδικές συνεννοήσεις μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού «SDR holdings» για να εξοφλήσει τη δόση του Μαΐου.

Στις 12 Ιουλίου διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της 13ης Ιουλίου. Το ανακοινωθέν της συγκεκριμένης Συνόδου ανάφερε πως η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει τα οφειλές προς ΔΝΤ, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ως εξής: «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες τις υποχρεώσεις του που συνδέονται με το χρέος, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

 Ωστόσο, όσον αφορά στην πληρωμή των 665,8 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος οι «ερχόμενες εβδομάδες» που ανέφερε η δήλωση της Συνόδου Κορυφής έγιναν μήνες, καθώς τα συγκεκριμένα χρήματα επεστράφησαν στο σχετικό λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας στις 23 Δεκεμβρίου.



 Ελλάδα όπως Λετονία

Με την εγγραφή των εσόδων από την κατανομή των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων στον προϋπολογισμό του 2015 η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα μέλος του ΔΝΤ (σε σύνολο 188 κρατών) μετά την Λετονία που ο ειδικός λογαριασμός «SDR holdings» θα περάσει στον προϋπολογισμό της και δεν θα διατηρείται εκτός αυτού. Το πώς θα απεικονιστούν με το σωστό λογιστικό τρόπο τα εν λόγω έσοδα είναι εσωτερική υπόθεση κάθε χώρας. Ωστόσο, η μεταφορά των σχετικών εσόδων στον λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης θα μειώσει ισόποσα το έλλειμμα της Ελλάδος και ως εκ τούτου είναι δημοσιονομικά επωφελής ως κίνηση (βεβαίως θα αυξήσει ισόποσα το χρέος). Κατά πληροφορίες τη σχετική πρωτοβουλία της Ελλάδας καλοβλέπουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βρίσκονται υπό πίεση για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρωνστη βάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ
www.cnn.gr


Panos Leliatsos

Η κυβερνηση δεν θέλει το ΔΝΤ , αυτό μας κοινοποιεί πως θέλει να φύγει γιατί δεν εφαρμόζεται το καταστατικό του, αλλά παραμονές πρωτοχρονιάς εκταμιευτήκανε 994 εκατομμύρια ευρώ προφανώς λόγω της αγάπης του για τον Ελληνικό λαό. Περί της νέας συμφωνίας και δανειακής σύμβασης ουδείς λόγος. Ολα μαύρα και τίμια




































https://www.facebook.com/panagiotis.leliatsos/posts/1100584089981658?pnref=story


Ραχήλ Μακρή

Την ίδια ώρα που μιλούν για την αποπομπή του Δ.Ν.Τ από την χώρα και την αναδιάρθρωση του χρέους για το οποίο κατέβασαν ως κλέφτες τα πορίσματα. Την ίδια ώρα που περιμένουν την δόση των 2 δις από τους τοκογλύφους και περνάνε μετρα κατα του λαού εκταμιεύουν 1 δις περίπου για πληρωμή του Δ.Ν.Τ. Για πληρωμή ενός χρέους παράνομου στο όνομα του οποίου αφαιμαζεται και εξαθλιώνεται ο ελληνικός λαός.

Σε αυτή την χώρα δυστυχώς για εσάς δεν έχουν διοριστεί όλοι από τα κόμματα ούτε τρώνε από τα θαλασσοδάνεια του ΚΕΛΠΝΟ για να ταΐζουν σανό τον λαό και δυστυχώς για εσάς ξερουν την λειτουργία του τραπεζικού συστηματος και την έννοια του χρήματος.


https://www.facebook.com/rachel.makri/posts/1288340931191973?from_close_friend=1&notif_t=close_friend_activity


Πηγή:anemosanatropis.blogspot.gr/2016/01/994.html

Σχόλια