Που θα κριθεί η μάχη Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη

5-1-2016
















 Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία και τα δύο «στρατόπεδα» εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επικράτηση. Αν και κάθε πρόβλεψη αυτές τις ώρες θα ήταν παρακινδυνευμένη, έχει αξία να εστιάσει κανείς στα «κρίσιμα σημεία» που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρώτο κρίσιμο ζήτημα συνιστά ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Μετά μάλιστα την «έκπληξη» της μεγάλης συμμετοχής του πρώτου γύρου, μια αισθητά μειωμένη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο θα σημαίνει ότι οι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους των δύο ηττημένων του πρώτου γύρου. Πολύ περισσότερο όμως ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχει την αξιοπιστία που μόνο ο κόσμος μπορεί να του δώσει προκειμένου να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και προστατευμένο από μία νέα κρίση.
Αυτό μας οδηγεί και στο δεύτερο κρίσιμο παράγοντα ανάδειξης του νικητή. Τι θα ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο όσοι στήριξαν Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα στον πρώτο;

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκφράζει ένα πολιτικό λόγο πιο «στρογγυλό», ο οποίος προσπαθεί να αγκαλιάσει όλο το ακροατήριο του κέντρου και της δεξιάς, σύμφωνα με την πολιτική λογική του «μεσαίου χώρου» που έχει διαμορφώσει ιστορικά το «καραμανλικό» μπλοκ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη, κάνει δηλώσεις πιο… ριψοκίνδυνες και επιλέγει ένα λόγο πιο αιχμηρό, σχετικά με την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση που οραματίζεται για τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απάντησή του στους δημοσιογράφους της Εφημερίδας των Συντακτών, ότι δεν τον ενδιαφέρει αν κάποιοι δεξιοί φύγουν από το κόμμα αρνούμενοι να στηρίξουν και να αποδεχθούν τη νίκη του στις εκλογές.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο Άδωνις Γεωργιάδης που εμφανίστηκε ως εκφραστής μιας καθαρόαιμης και ολίγον τι ακραίας δεξιάς , δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι θα στηρίξει για το δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκης, ο οποίος από την πλευρά του δηλώνει πως επιθυμεί τη διεύρυνση προς το κέντρο. Θα ακολουθήσουν οι δεξιοί ψηφοφόροι του Γεωργιάδη την υπόδειξή του στηρίζοντας τον «κεντρώο» Μητσοτάκη; Το ερώτημα θα απαντηθεί μόνο το βράδυ της Κυριακής.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σήμερα πιθανόν δήλωση στήριξης του Απόστολου Τζιτζικώστα σχετικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Τζιτζικώστας θα στηρίξει Μεϊμαράκη ωστόσο ήδη διαρρέουν πληροφορίες πως σημαντικός αριθμός στελεχών που βρέθηκαν κοντά του, έχουν «αυτομολήσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ασφαλώς η δήλωση Στυλιανίδη για το «καραμανλικό DNA» της Νέας Δημοκρατίας έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή θα θεωρήσουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση του «καραμανλικού DNA» ή θα επιδιώξουν τη… γονιδιακή μετάλλαξη της ΝΔ. Ο κόσμος της ΝΔ είναι κουρασμένος. Βίωσε μία προεκλογική περίοδο που τράβηξε πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε και περιείχε «στιγμές» που έκαναν όλους να αισθανθούν άβολα. Πολλοί νεοδημοκράτες αισθάνονται ήδη πολύ ανακουφισμένοι που στην τελική ευθεία μπήκαν εν τέλει οι δύο υποψήφιοι με τον πιο συγκροτημένο πολιτικό λόγο και απομακρύνθηκε η απειλή της διάσπασης.

Από κει και πέρα καλούνται οι δύο τελικοί μονομάχοι να επιδείξουν τα δυνατά χαρτιά τους. Στο πρόσωπο του Μεϊμαράκη εκφράζεται περισσότερο η επιδίωξη για ενότητα, ενώ στο πρόσωπο του Μητσοτάκη η επιδίωξη για ανανέωση με στόχο μία πιο φρέσκια Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι θεσμικοί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των συλλογικών φορέων που συγκαταλέγονται στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ στηρίζουν τον πρώτο, ενώ νέοι άνθρωποι όπως και αυτοί με τη λιγότερο ισχυρή κομματική ταύτιση, δείχνουν να προτιμούν περισσότερο τον δεύτερο.

Ωστόσο και οι μεν και οι δε συμφωνούν σε κάτι σημαντικό που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση της ενότητας για την «επόμενη μέρα». Την ανάγκη για μία σοβαρή αντιπολίτευση που θα ξαναβάζει τη Νέα Δημοκρατία στο «κάδρο» ως επόμενης κυβέρνησης και τον αρχηγό της ως αυριανό πρωθυπουργό.


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια