Καταλονία: Σε εκκίνηση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης καλεί υποψήφιος πρόεδρος

10-1-2016
















 «Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες», δήλωσε υπό τις επευφημίες βουλευτών

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλς Πουιγκντεμόντ δήλωσε σήμερα ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ότι η Καταλονία πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

"Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες", δήλωσε υπό τις επευφημίες των βουλευτών, λίγες ώρες πριν το καταλανικό κοινοβούλιο τον εκλέξει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και αντικαταστάτη του Αρτούρ Μας, ο οποίος απέσυρε χθες τη υποψηφιότητά του για την προεδρία ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, που θα έθεταν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι αυτονομιστές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η παραίτησή του επέτρεψε τον σχηματισμό μίας καταλανικής κυβέρνησης, όπου συμμετέχουν παρατάξεις που εκκινούν από τους φιλελεύθερους συντηρητικούς και φθάνουν μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στόχος της, η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εντός 18 μηνών.
Ο 53χρονος, αυτονομιστής, καταλανόφωνος δημοσιογράφος, είναι μέλος του κόμματος του Αρτούρ Μας και δήμαρχος της Χιρόνα από το 2001. Η υποψηφιότητά του αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο.
Στη Μαδρίτη "χαίρονταν τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η Καταλωνία έχει κολλήσει. Από χθες, σημαίνουν και πάλι συναγερμό", δήλωσε σήμερα ο Αρτούρ Μας, ενώπιον μελών του κόμματός του.

Οι καταλανοί αυτονομιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους τη στιγμή που στη Μαδρίτη οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει κατακερματισμό του κοινοβουλίου, όπου το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αναζητεί εις μάτην διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απέναντι στην αυτονομιστική πρόκληση της Καταλονίας, ο Μαριάνο Ραχόι, ελπίζει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και του Ciudadanos, που αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φλερτάρει με τους Podemos και εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων, όμως η κατάσταση στην Βαρκελόνη περιπλέκει τα πράγματα. Ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Χερνάνδο απέφυγε σήμερα να μιλήσει για συνασπισμούς, αλλά, ενώπιον των δημοσιογράφων, εξέφρασε την υποστήριξή του προς την προσωρινή κυβέρνηση ως προς την αποστολή "της τήρησης του νόμου".


Πηγή:www.protothema.gr

Σχόλια