ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΙΚ:Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της μισθολογικής δαπάνης

8-1-2016













Το ergasianet.gr παρουσιάζει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που δείχνει καθαρά ότι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της μισθολογικής δαπάνης και είναι προσηλωμένο πλήρως στο στόχο της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αφορά στην τετραετία 2016-19, και σύμφωνα με αυτό η καθαρή εξοικονόμηση από την εφαρμογή του νέου μισθολόγιουθα είναι της τάξεως των 682.158.699 ευρώ, που σημαίνει ότι κατά αυτό το ποσό θα μειωθεί και η αντίστοιχη μισθολογική δαπάνη για το Δημόσιο με τα προφανή που αυτό συνεπάγεται.

Από το Γιώργη Χρήστου

Το έγγραφο, στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, έχει μια σημείωση που δείχνει και κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ... αποφασίζει μόνη της, όπως πολλές φορές ισχυρίζονται μέλη της, και όχι... έπειτα από έγκριση των δανειστών: αναγράφει πάνω... δεξιά: «Ο υπολογισμός έχει γίνει αποδεκτός από τους θεσμούς στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του μισθολογίου με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο» (πλήρης κατάρρευση των σχετικών ισχυρισμών!!!).

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από βήματος Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και σε μια κόντρα του με τους βουλευτές, του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη και της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, σημείωσε ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρξει καθαρή εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο την 4ετία 2016-2019, ύψους 682 εκατ. ευρώ. Και προφανώς, είπε αυτό το νούμερο, έχοντας υπόψη του το συγκεκριμένο έγγραφο και το «ναι» των δανειστών.

Σε γενικές γραμμές, το μισθολόγιο και της παρούσας κυβέρνησης οδηγεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε περαιτέρω φτωχοποίηση, όπως και το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπανδρέου (Ν. 4024/2011), και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μισθολόγιο πραγματικών αυξήσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι... δημιουργική λογιστική! Στον πίνακα που δημοσιεύει το ergasianet.gr, αναφέρονται οι 4 υποθέσεις που έγιναν αποδεκτές από τους «θεσμούς» και βάσει αυτών θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο:

1.Υλοποίηση του νέου μισθολογίου από 1-1-2016 ( λαμβάνοντας υπόψη τον «παγωμένο» χρόνο υπηρεσίας)

2.Εξελίξεις των μισθών με βάση το νέο μισθολόγιο από 1-1-2018 ( χωρίς αναγνώριση των 2 ετών.

3.Διατήρηση της νέας προσωπικής διαφοράς, προσαρμοσμένης προς τα κάτω σε ποσό ίσο με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού

4.Σταδιακή εφαρμογή οποιασδήποτε πιθανής αύξησης ( περίοδος 4 ετών)

















Από την πρώτη υπόθεση και από την πρώτη γραμμή του πίνακα, βλέπουμε ότι το κόστος του νέου μισθολογίου μέχρι το 2019 θα είναι, χωρίς την αύξηση του επιδόματος προϊσταμένων, ΣΥΝΟΛΙΚΑ σε1.067.988.823 ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται στα 4 χρόνια από 106.798.882, συν την δαπάνη του προηγούμενου έτους. Αυτό:

Δείχνει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς – κυρίως σε αυτούς που «ξεπαγώνουν» και κατατάσσονται στους βαθμούς με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτές οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες όμως από το «ξεπάγωμα» του υπάρχοντος μισθολογίου, αφού η αντίστοιχη δαπάνη του υπάρχοντος είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ (γραμμές 1 και 2 του πίνακα κάτω από την «Εξοικονόμηση»).
Οι δαπάνες του νέου μισθολογίου κατανέμονται ισόποσα στα 4 χρόνια, ήτοι και οποιαδήποτε αύξηση θα κατανεμηθεί ισόποσα στα 4 χρόνια. Άρα, οι υπάλληλοι θα καταταχθούν στους νέους βαθμούς, αλλά -ακόμα και αν πάρουν αύξηση λόγω της κατάταξης- δε θα την πάρουν πραγματικά αμέσως, αλλά μέχρι το 2019 σταδιακά (σ.σ.: αυτό μπορεί να συντελεί και τη... νέα προσωπική διαφορά).


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

με το δεδομένο ότι η σύγκριση γίνεται σε επίπεδο βασικού μισθού και πως τα ποσά αυτά υπολογίζονται πάνω στους βασικούς μισθούς και στα αντίστοιχα θεσμοθετημένα επιδόματα (γάμου, τέκνων κ.λπ.) και όχι στο μισθό που παίρνει κάποιος υπάλληλος αυτή τη στιγμή που περιλαμβάνει και την προσωπική διαφορά:

Σημερινός βασικός: 1.250 ευρώ.

Προσωπική διαφορά του υπάρχοντος μισθολογίου: 230 ευρώ.

Νέος βασικός μισθός: 1.450 €

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 1.450-1.250 = 200 ευρώ.

Η νέα προσωπική διαφορά είναι αυτή από την οποία θα αφαιρούνται οποιεσδήποτε αυξήσεις μέχρι το 2019 και θα κινείται μειούμενη, παράγοντας ουσιαστικά κέρδος από το 2018 και μετά, όπως φαίνεται και από τη γραμμή 4 του πίνακα κάτω από το «Εξοικονόμηση». Από το 2018 και μετά, δε, θα επιχειρηθεί να δοθούν οι πρώτες αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου.

Σε αυτό, συνηγορούν και όλες οι άλλες υποθέσεις, δηλαδή ότι από το 2018 θα γίνουν οι πρώτες εξελίξεις των μισθών, ότι η νέα προσωπική διαφορά θα κινείται μειούμενη και θα απορροφά οποιεσδήποτε αυξήσεις κι ότι η συνολική εφαρμογή θα γίνει σε 4 χρόνια. Να σημειωθεί πως για τη σημερινή προσωπική διαφορά, η οποία θα τελείωσε έτσι κι αλλιώς το 2016, δε φαίνεται από τον πίνακα να γίνεται λόγος, οπότε αναμένονται διευκρινίσεις από το ΓΛΚ.


Διαβάστε περισσότερα εδώ:anemosanatropis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_72.html

 Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια