ΘΗΒΑ:Ο πεζόδρομος της Θήβας, αφορμή για προβληματισμό

5-1-2016

















 Πραγματικά είναι λυπηρό, να βλέπει κανείς αυτά τα έργα στολίδια στην πόλη της Θήβας, και αναφέρομαι στον καινούργιο πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδου συγκεκριμένα, ο οποίος έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα για να μπορέσει να τελειώσει, να απαξιώνεται από κάποιους πολίτες της πόλης και να χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ αυτοκινήτων, και μοτοσικλετών.

Στεναχωριέμαι επίσης, όταν κάποιοι εκτιμητές των πάντων, και αλάνθαστοι πολίτες αυτής της όμορφης πόλης τον χρησιμοποιούν για να παίξουν τα πολιτικά τους παιχνίδια, θεωρώντας ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που τα μετατρέπει όλα γρήγορα σε κάτι το τέλειο. Σε μια χώρα που κρέμεται από μια κλωστή.

Στεναχωριέμαι, ότι πρέπει να υπάρχει στον καθένα μας από πάνω ένας αστυνομικός, για να μας αποτρέψει από τα αυτονόητα.

Με στεναχωρεί, που αναγκάζομαι να μπω σε συγκρίσεις με άλλες πόλεις περισσότερο του εξωτερικού.

Αλλά ίσως, όχι μόνο στη Θήβα αλλά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, να έχουμε ξεχάσει κάποια πράγματα.

Η Κοινωνία έχει το "συμβόλαιο" με το οποίο ρυθμίζει την συνύπαρξη των μελών της, αλλά στην πραγματικότητα εφαρμόζει μια λειτουργία αναγκών, που έχει αντικαταστήσει κάποιους κώδικες η και αξίες του τι είναι σωστό και τι λάθος.

Το να είναι κανείς πολίτης, και να μετέχει κρίσεως και αρχής, σημαίνει κατά κάποιο τρόπο να έχει κανόνες, πάνω στην γενικότερη έννοια των αξιών. Η γενικότερη αρχή προς την κοινωνία, με την οποία προσαρμόζουμε την συμπεριφορά μας.

Η εξατομίκευση των αξιών, και η αδιαφορία προς τους κανόνες οδηγούν στην παρακμή της κοινωνίας, στην Κορνιτοποίηση της. Ο καθένας κάνει ότι θέλει και πάντα φταίνε οι άλλοι.
Άρα θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες στην διαμόρφωση του δημόσιου βίου.

Διαφορετικά οδηγούμαστε στην αυθαιρεσία της εκτίμησης των πάντων, με αποτέλεσμα να είναι τα πάντα αποδεκτά.

Και όλα αυτά ξεκινούν από την ίδια την πολιτεία, που πρώτη δεν εφαρμόζει ένα σύστημα αξιών και ένα κράτος δικαίου.


Νίκος Χατζηδούρος


Πηγή:ThivaPost

Σχόλια