Πορεία για επ' αόριστον αποκλεισμούς χάραξε η Κρήτη

4-2-2016



















Η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση στη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο. Χιλιάδες αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου βγήκαν στους δρόμους με τρακτέρ και φορτηγά, σε κοινές κινητοποιήσεις με εργάτες, υπαλλήλους, μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, για να καταλήξουν νωρίς το απόγευμα σε δύο μπλόκα επί της εθνικής οδού, στις περιοχές Καρτερού και Γιόφυρου.


Αποστολή

Μεγαλειώδεις ήταν επίσης οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Χανιά και το Ρέθυμνο, που κατέληξαν σε αποκλεισμούς ακόμα δύο κόμβων επί της εθνικής οδού Χανίων – Σητείας στα Μεγάλα Χωράφια και το Ατσιπόπουλο, αντίστοιχα.

Μέχρι και οι επικεφαλής της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας να συρρέουν στο χώρο της κεντρικής προσυγκέντρωσης του Ηρακλείου εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, όλα γεμάτα από κόσμο. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς συμμετοχής του αγροτικού κόσμου είναι ότι το ένα μεγάλο τμήμα του κομβόι εκτεινόταν σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων (από τη λεωφόρο Καλοκαιρινού στο κέντρο του Ηρακλείου, μέχρι την περιοχή Εσταυρωμένος, δυτικά της πόλης). Κι αυτό, ενώ δεν είχαν πάει ακόμα περίπου 300 οχήματα από το νομό Λασιθίου κι άλλα τόσα από τον Καρτερό και τις Αρχάνες!

















Οι Λασιθιώτες μάλιστα, έκαναν συμβολική κατάληψη στο κόμβο της εθνικής οδού κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και στη συνέχεια πήγαν στην κεντρική συγκέντρωση. Τέτοια αγροτική κινητοποίηση δεν έχει προηγούμενο στην Κρήτη, ούτε το 2009 όταν έγινε κατάληψη του αεροδρομίου και στη συνέχεια μετάβαση των Κρητικών στον Πειραιά, ούτε το 1991 όταν καταστράφηκε από φωτιά το κτίριο της Νομαρχίας κι ούτε το 1962 στη μεγάλη κινητοποίηση για το σταφιδικό που το αγροτικό κίνημα της Κρήτης θρήνησε θύματα. Αυτά ήταν τα τρία μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια που είχαν γίνει μέχρι σήμερα στο νησί. Και τότε οι κινητοποιήσεις ήταν τεράστιες, όχι όμως όπως αυτή της 4ης Φεβρουαρίου. Το αγροτικό συλλαλητήριο σφραγίζει επίσης η πολύ μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας.

















Πηγή:www.agronews.gr/agora/organoseis/arthro/139298/poreia-gia-ep-aoriston-apokleismous-haraxe-i-kriti

Σχόλια