Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: "Βαθειά θλίψη της για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη"

10-3-2016


















Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την βαθειά θλίψη της για την...
απώλεια του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Κώστα Κουτσομύτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή.

Ο Κώστας Κουτσομύτης με την ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή.

Μετέφερε, με μεγάλη επιτυχία, στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντας τα γνωστά στο ευρύ κοινό.

Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Ακολουθεί αναλυτικό βιογραφικό του Κώστα Κουτσομύτη:

Γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας το 1938 και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης.

Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, “ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ”. Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο “Θύματα Ειρήνης” βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την FINOS FILM. Στην συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές μεταφέροντας στην οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας:

ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ του Κώστα Μουρσελά, ΤΕΡΕΖΑ ΒΑΡΜΑ ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ του Γρηγόρη Ξενόπουλου, ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ του Κωνσταντίνου Κοτζιά, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ της Ειρήνης Γαλανού, ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΛΟΣ του Μ.Καραγάτση, ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ του Κώστα Μουρσελά, Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ του Φρέντυ Γερμανού, ΠΡΟΒΑ ΝΥΦΙΚΟΥ της Ντόρας Γιαννακοπούλου, Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ της Λιλής Ζωγράφου, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΥΜΟΣ της Ντόρας Γιαννακοπούλου, ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ του Γιάννη Ξανθούλη, ΤΡΕΙΣ ΧΗΡΕΣ της Ντόρας Γιαννακοπούλου, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ του Τάσου Αθανασιάδη, ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ της Μάρας Μεϊμαρίδη, ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ της Ευγενίας Φακίνου, ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ της Διδώς Σωτηρίου.
Το 1992 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Παραγωγών για τη σειρά ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ. Η σειρά κερδίζει συνολικά οκτώ βραβεία.

Το 1998 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. Η σειρά κερδίζει συνολικά ένδεκα βραβεία.

Το 2000 η σειρά ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ κερδίζει συνολικά τρία βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Το 2005 κερδίζει το βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ. Η σειρά κερδίζει συνολικά πέντε βραβεία.
Το 2006 η σειρά ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ κερδίζει συνολικά τέσσερα βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους “Ο ΚΛΟΙΟΣ”, η οποία παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όπου αποσπά και τα ακόλουθα βραβεία : Βραβείο καλύτερου σεναρίου, Βραβείο καλύτερου ήχου ,Ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές και το Εθνικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια