Κασσιώπη: «Πράσινο φως» για την επένδυση των 120 εκατ. € της NCH Capital

28-4-2016

















Της Στεφανίας Σούκη

Μετά από πολυετή αναμονή η αμερικανική NCH Capital, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση της έκτασης του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα έχει... στα χέρια της την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για τη μικτή τουριστική της επένδυση, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Με ημερομηνία της 22ας Απριλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού − τουριστικού χωριού «Κασσιώπη Κέρκυρας», η χωροθέτηση της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και ο καθιορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής, με τις υπογραφές των συναρμοδίων υπουργών, της αν. Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Ελ. Κουντουρά, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτά, του αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Σκουρλέτη και αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Τσιρώνη.

Η NCH περιμένει... αισίως μία τετραετία για την επένδυση στην έκταση, η οποία παραχωρήθηκε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και -θεωρητικά- ήταν, λίγο πολύ, ως «ξεκαθαρισμένη».

Με βάση την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (δείτε στα συνημμένα αρχεία), εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο του παραθεριστικού- τουριστικού χωριού στο ακίνητο, επιφανείας 175.726 τ.μ. πολεοδομούμενης έκτασης, στη θέση Ερημίτης Δήμου Κερκυραίων και επιτρέπονται στους οικοδομήσιμους χώρους της περιοχής οι χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και η χρήση πεντάστερου ξενοδοχείου (σ.σ. η επιφάνεια του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.029 τ.μ.), η επισκευή και αποκατάσταση του διατηρητέου ανεμόμυλου, με σκοπό την ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα του, επίσης, εγκρίνεται η χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, δυναμικότητας 57 θέσεων ελλιμενισμού με μία χερσαία ζώνη εμβαδού 5.111 τ.μ. κ.τ.λ..

Το συνολικό έργο θα διαθέτει υπογειοποιημένα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, ενώ το κάθε κτίριο θα είναι εφοδιασμένο με σύστημα διαχείρισης κτιρίου (Building Management System, BMS) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας. Το έργο θα είναι εξοπλισμένο με αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης και με κεντρικό σύστημα επιτήρησης χώρου, με σύγχρονες υποδομές για παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στα κτίρια κ.τ.λ.. Ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευθούν πρέπει να υπερκαλύπτει το διπλάσιο του αριθμού δένδρων που θα χρειαστεί να αφαιρεθούν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου. Επιπλέον, κατά την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης εξασφαλίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, στους κοινόχρηστους χώρους και στον αιγιαλό και την παραλία.

H ΝCH ιδρύθηκε το 1993 στην Νέα Υόρκη και επενδύει στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity. Σημειωτέον ότι ειδικά στο κομμάτι του real estate που αποτελεί βασικό τομέα δραστηριοποίησής της, η NCH Capital, μέσω των funds που διαχειρίζεται έχει πάνω από 450.000 τ.μ. εμπορικών και οικιστικών χώρων και πάνω από 28 εκατ. τ.μ. γής προς ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία.
Η εταιρεία αποφάσισε το 2012 να επενδύσει στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι η χώρα είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός ειδικά για τον τουριστικό τομέα. Μάλιστα, η NCH αποφάσισε να ακολουθήσει τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ότι θα ήταν πιο ασφαλής η επένδυση και σαφώς πιο γρήγορη η αδειοδότηση του έργου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες...

Στην Κέρκυρα, η συνολική έκταση του ακινήτου που παραχωρήθηκε για περίοδο 99 ετών στην NCH μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με ένα οικονομικό αντάλλαγμα 23 εκατ. ευρώ, είναι περίπου 490 στρέμματα. Από το σύνολο της έκτασης πάνω από το ήμισυ αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Το ακίνητο έχει μια ακτογραμμή μήκους περίπου 725 μέτρων, ενώ η δόμηση που προβλέπεται με βάση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά το 7% του ακινήτου. H αξιοποίηση του ακινήτου, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, θα κινητοποιήσει κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού ανταλλάγματος των 23 εκατ. ευρώ του ΤΑΙΠΕΔ.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια