ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ''ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ'' ΣΤΟ ΔΝΤ...

10-4-2016


















ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ;

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου...
τρεις ώρες η κρίσιμη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να γίνουν δεκτές ορισμένες από τις αντιπροτάσεις του, προκειμένου οι περικοπές να είναι ηπιότερες.

Σχολιάζοντας την στάση των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε: «Αν δεν ήταν το θέμα των επικουρικών, η συμφωνία θα είχε κλείσει. Το ΔΝΤ θέλει αίμα».
Αναφερόμενος στο «δίχτυ προστασίας» των 1.400 ευρώ, το οποίο θα καταρριφθεί, εάν απαιτηθούν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι «η ελληνική πλευρά μπορεί να είναι πιο ελαστική, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν πια αποκλίσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται στο μέλλον οι νέες συντάξεις».
Έχοντας απορρίψει την αύξηση, έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου, οι δανειστές ουσιαστικά ζητούν εδώ και τώρα το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης ότι η «σφαγή» των επικουρικών μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21%-23% γεγονός που σημαίνει ότι καταρρίπτεται και το πλέγμα προστασίας για τους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) το οποίο όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εργασίας θα λειτουργούσε ως «κόφτης» ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.


Οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων

α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.

β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο» οι επικουρικές έως 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα ακόμη βήμα πίσω αποδεχόμενη, ο μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης για ολόκληρο τον εργασιακό βίο να κατέβει στα 41,7% από 44% που είχε βάλει ως όριο.

Μετά τη συνάντηση για το ασφαλιστικό με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου θα ασχοληθούν αρχικά με τα «κόκκινα» δάνεια -στις 18:30- και στη συνέχεια με τα δημοσιονομικά στις 20:00.

Όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η απόσταση που χωρίζει τις κυβέρνηση και δανειστές για την περίφημη «ημιτελή συμφωνία» που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μεγάλη, ειδικά στα «κόκκινα δάνεια» όπου οι συζητήσεις ουσιαστικά δεν έχουν καν ξεκινήσει.

​Ωστόσο, κυβέρνηση και δανειστές έχουν δεσμευτεί πως, στη σκιά ​των υποκλοπών, πρέπει το σίριαλ των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να τελειώνει πριν το Πάσχα -ή το καλοκαίρι ενδεχομένως.


Πηγή:fimotro.blogspot.gr

Σχόλια