ΤΑΙΠΕΔ: Τώρα «τρέχει» σε τρία μέτωπα!

11-4-2016
















ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ και Ελληνικό οι επόμενοι διαγωνισμοί του Ταμείου, που απειλούνται όμως με καθυστερήσεις και αναβολές Του

Φώτη Κόλλια

Μπορεί στο ΤΑΙΠΕΔ να πανηγυρίζουν για την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, αλλά οι επόμενοι τρεις διαγωνισμοί του Ταμείου, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, απειλούνται με καθυστερήσεις και αναβολές. Την Παρασκευή θα γνωρίζουμε, αν δεν υπάρξει και νέα παράταση, όπως φημολογείται, τους ομίλους που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον στον δεύτερο διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τύχη του οποίου κρίνει και τον διαγωνισμό για την εταιρία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ).

Εντός του Απριλίου πρέπει όμως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, αφού η κυβερνητική πλευρά είχε υποσχεθεί πως θα παραδώσει στο επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development το αναμορφωμένο σχέδιο ανάπτυξης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Και στα τρία μέτωπα, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ και Ελληνικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΤΑΙΠΕΔ είναι σοβαρές, έστω κι αν η ολοκλήρωση της υπόθεσης ΟΛΠ προκαλεί αισιοδοξία.



Η προθεσμία

Την Παρασκευή εκπνέει πάντως (αν και υπάρχουν πληροφορίες για νέα παράταση) η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προ ημερών πανηγύριζαν στο ΤΑΙΠΕΔ γιατί εμφανίστηκαν οι Ιταλοί της Trenitalia, αλλά μένει να αποδειχθεί αν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά στις 31 Μαΐου και κυρίως αν θα εμφανιστούν και άλλοι (οι Ρώσοι της RZD ή κάποιο κινεζικό σχήμα υπό την Cosco). Αν δεν προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε παγώνει και ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ αφού η πρώτη είναι ο μοναδικός πελάτης της δεύτερης. Αν δεν πωληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε μπορεί οι εξελίξεις να είναι αρκετά δυσάρεστες και για την τύχη της ΕΕΣΣΤΥ.

Εως το τέλος Απριλίου είχε επίσης δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα παρουσιάσει τις αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο της Lamda Development για το Ελληνικό, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι συχνές αναφορές υπουργών στην υπόθεση δείχνουν πως υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει η παραχώρηση του ακινήτου. Απαιτούνται όμως δύσκολες αποφάσεις, όπως η αδειοδότηση καζίνου εντός του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων.



Πηγή:www.dimokratianews.gr

Σχόλια