Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του Κέντρου Εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ

23-4-2016


















της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr

Τρεις μέρες από την περασμένη Τετάρτη 20/4, ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει όλα τα παραπεμπτικά από όλη την Ελλάδα στο κτίριο που εδρεύει το Κέντρο Εκκαθάρισης, στην Πεύκη.
Κούτες, φάκελλοι με διάφορα μέσα καταφτάνουν στην παραπάνω διεύθυνση στην Πεύκη. Οι κούτες μπαίνουν σε παλέτες και στην συνέχεια τα παραπεμπτικά ψηφιοποιούνται και τακτοποιούνται σε συγκεκριμένα κουτιά που φέρουν ειδικό bar code. Mε αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να γνωρίζει τι περιέχει το κάθε κουτί.

Την δεύτερη μέρα το σύστημα δεν άντεξε τον τεράστιο φόρτο εργασίας και χρειάστηκε να γίνονται οι παραλαβές χειρόγραφα.

Διαπιστώσαμε ότι μέσος χρόνος αναμονής των παρόχων που πηγαίνουν να καταθέσουν τα παραπεμπτικά τους είναι μισή ώρα.

Από την άλλη έχει προβλεφτεί ξεχωριστά να γίνεται η παραλαβή από εταιρείες courier, και αυτό γιατί οι εταιρείες συγκεντρώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες και καταφτάνουν στον ΕΟΠΥΥ να καταθέτουν με ολόκληρα φορτηγά. Είδαμε εταιρεία να φέρνει με φορτηγάκι δύο παλέτες κούτες και φακέλλους με παραπεμπτικά από μεγάλο αριθμό παρόχων από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα μάθαμε ότι οι εταιρείες έχουν ειδικό τιμολόγιο γι'αυτή την αποστολή αφού γίνεται ομαδικά και υπάρχει ανταγωνισμός.
Όπως μας είπε ο Διευθυντής της υπηρεσίας το σύστημα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αφού οι υπάλληλοι είναι εκπαιδευμένοι και ανταποκρίνονται στον τεράστιο όγκο δουλειάς. Βέβαια για το εγχείρημα έχουν επιστρατευτεί όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας από όλους του ορόφους.
Είναι γεγονός ότι ο όγκος της όλης εργασίας είναι τεράστιος και στηρίζεται από την μια στην σταθερότητα του πληροφοριακού συστήματος και φυσικά στο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι γεγονός ότι θα απαιτηθεί για την επιτυχία και την αποφυγή προβλημάτων να ενισχυθεί με περισσότερα άτομα η συγκεκριμένη υπηρεσία. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι από περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ όπου μέχρι σήμερα έκαναν αυτήν την δουλειά αλλά τώρα με τα νέα δεδομένα δεν έχουν δουλειά.
Το μόνο πρόβλημα που διαπίστωσαμε είναι ότι ήδη μέσα σε τρεις ημέρες ο χώρος είχε γεμίσει από κούτες, με αποτέλεσμα να μην χωρά άλλες.
Όπως μας είπε ο σύμβουλος του Προέδρου που επέβλεπε το έργο, τώρα παραλαμβάνονται τα παραπεμπτικά του Μαρτίου, αλλά έχουν μεταφερθεί και τα παραπεμπτικά του Ιανουαρίου. Αργότερα στην διεύθυνση θα μεταφερθούν και όλα τα παλαιότερα παραπεμπτικά από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Επίσης μας είπε ότι απώτερος στόχος, για τους επόμενους μήνες, είναι να καταργηθούν πλήρως τα χαρτιά και όλη η διαδικασία να γίνεται άυλα.
Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com/2016/04/medlabnews.html#ixzz46eqjEL2C

Σχόλια